Postporođajna briga o ženama u svijetu: U Kini nema sirovog voća, a u Indiji sapuna

Postporođajna briga o ženama u svijetu: U Kini nema sirovog voća, a u Indiji sapuna
Foto: 123RF

POROĐAJ označava kraj vaše trudnoće, ali to je tek početak nečeg većeg. Sve zemlje na svijetu, nažalost, nemaju usuglašena pravila vezana uz postporođajnu brigu o rodiljama i njihovom zdravlju te pravima. Pravila, zakoni i tradicije se mogu drastično razlikovati ovisno o tome u kojem dijelu svijeta živite.

Studija o međukulturalnoj postnatalnoj skrbi iz 2010. godine izvijestila je: "Čini se da je postnatalno razdoblje univerzalno definirano kao razdoblje od 40 dana. Većina kultura ima posebne postnatalne običaje, uključujući posebnu prehranu, izolaciju, odmor i pomoć majci."

Unatoč tome, "za mnoge žene u Sjedinjenim Državama, šestotjedno razdoblje nakon porođaja je lišeno formalne ili neformalne majčinske podrške", navodi se u ključnom izvješću odbora za istraživanje Američkog koledža opstetričara i ginekologa (ACOG) za 2018. godinu.

Primjerice, u Nizozemskoj i Belgiji planiranje razdoblja nakon porođaja započinje već oko 34. tjedna trudnoće. U Španjolskoj ćete primiti cartilla de embarazo (majčinsku putovnicu) i mjesečno se prijavljivati ​​kod babice koja je zadužena za određeno područje.

Finski paket za svako rođeno dijete je postao svjetski poznat. Naime, kada su buduće majke trudne oko 22 tjedna, mogu se prijaviti za besplatan poklon-paket koji osigurava finski sustav socijalnog osiguranja. Kutija sadrži oko 63 stvari koje su potrebne bebi do prve godine života. 

U Kini se prvi mjesec nakon porođaja naziva zuo yuezi. Tijekom ovog mjeseca ženama je strogo određeno što smiju jesti, piti i raditi. Sirovo voće i povrće nije dopušteno, a ni hladna voda. Hrane se pretežno juhama koje prema njihovom uvjerenju pomažu u dojenju, a tijekom tih 30 dana im je zabranjeno i kupanje. Sve to, zajedno s odmaranjem, trebalo bi pomoći obnovi majčinog yina i yanga i ojačati novorođenče. 

Novopečene majke u Koreji prakticiraju trotjednu "samoću" koja se naziva saam chil boles. Osim prakticiranja izolacije, u cijeloj Latinskoj Americi su uobičajeni postporođajna masaža tijela i vezivanje trbuha, piše Healthline. To razdoblje se u Latinskoj Americi naziva la cuarentena, a njegova poanta je u tome da majka ima vremena i energije posvetiti se dojenju i brizi o novorođenom djetetu. Tijekom tih šest tjedana ostali članovi obitelji brinut će se o drugoj djeci, kuhati i obavljati kućanske poslove.

U Francuskoj majke napuštaju bolnicu otprilike pet dana poslije porođaja, a nakon toga ih medicinske sestre rutinski zovu da provjere kako se snalaze. Žene dobiju i recepte za la rééducation périnéale, fizikalnu terapiju koja pomaže u obnavljanju i jačanju mišića dna zdjelice. 

Indija ima dugu tradiciju njege nakon porođaja. Ta njega traje otprilike 40 do 60 dana, a tijekom nje su majka i dijete u kući kako bi se spriječilo izlaganje zaraznim bolestima. Tijekom tog razdoblja majka se hrani hranjivim namirnicama koje su lako probavljive. Takva hrana bi trebala održati tijelo toplim. Sapun se ne koristi tijekom kupki, a majke se svakodnevno masiraju posebnim uljnim mješavinama koje pomažu u oporavku i jačanju tijela nakon porođaja, piše Scary Mommy.

Nigerija ima simboličnu tradiciju prvog djetetovog kupanja. Naime, to kupanje tradicionalno obavlja baka i njime se majci pokazuje da nije sama te da oko sebe ima zajednicu žena spremnih pomoći.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara