Rizik od srčanog udara u trudnoći porastao je za 25 posto od 2002. godine

Rizik od srčanog udara u trudnoći porastao je za 25 posto od 2002. godine
Foto: 123RF

BROJ žena koje tijekom trudnoće, poroda ili u tjednima nakon poroda doživljavaju srčani udar je u porastu.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Mayo Clinical Proceedings provjerilo je podatke o 49 milijuna poroda. Čak 1061 žena imala je srčani udar tijekom poroda, 922 u trudnoći, a 2390 u tjednima nakon poroda.

Sveukupno gledano, rizik od srčanog udara je nizak, ali porastao je 25 posto od 2002. do 2014. što znanstvenici smatraju zabrinjavajućim podatkom. Među ženama koje su imale srčani udar tijekom trudnoće ili neposredno nakon, smrtnost u bolnici je bila 4,5 posto, što stručnjaci smatraju iznenađujuće visokim postotkom.

“Iako su srčani udari rijetki kod mladih žena, trudnoća i vrijeme nakon nje su posebno ranjiva razdoblja tijekom kojih se mogu dogoditi”, izjavio je autor istraživanja dr. Nathaniel Smilowitz za časopis TIME.

Još uvijek nije jasno što je uzrok porasta srčanih problema u ovom razdoblju, ali autori istraživanja nagađaju kako postoji nekoliko mogućih razloga. Sve veći broj žena odlučuje se kasnije imati djecu, a starije žene su više izložene riziku od srčanog udara. U usporedbi s trudnicama u dvadesetim godinama, trudnice u dobi od 35 do 39 godina imaju pet puta veći rizik od srčanog udara, a on je još veći kod žena starijih od 40 godina, navode stručnjaci.

Puno je više bolesti poput pretilosti i dijabetesa što je još jedan mogući uzrok, a do dijela porasta možda je došlo zbog boljeg i ranijeg otkrivanja srčanog udara i prikupljanja podataka.

“Sve žene trebale bi znati svoje kardiovaskularne čimbenike rizika poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti i redovito kontrolirati te čimbenike u ranijoj trudnoći, kao i tijekom nje”, kaže Smilowitz. “Trudnice ili žene koje su nedavno rodile trebaju prepoznati znakove srčanog udara poput bolova u prsima i odmah se obratiti svojim liječnicima.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara