Roditelji, ovo su neke vaše navike koje štetno utječu na razvoj vašeg djeteta

Roditelji, ovo su neke vaše navike koje štetno utječu na razvoj vašeg djeteta
Foto: 123RF

SVAKI roditelj želi samo najbolje za svoje dijete, no ponekad nismo ni svjesni da im u najboljoj namjeri možemo naštetiti. Ovih je pet roditeljskih navika psihijatar J. M. Castillo-Carcereny istaknuo štetnima za djetetov razvoj. 

Ako se ponašate previše zaštitnički

"Ako im nije dopušteno da promatraju, isprobavaju i istražuju, djeca neće naučiti posljedice određenih postupaka. Zapravo, s vremenom će razviti strah prema novim stvarima", objasnio je psihijatar J.M. Castillo-Carcereny.

"Ako spriječite dijete u istraživanju zbog straha od povrede, dijete će razviti strah od preuzimanja inicijative, odnosno postat će ovisno o roditeljima i uvijek tražiti odobravanje drugih ljudi", smatra psiholog Erik Erikson.

Ako popuštate plaču i ispadima bijesa

Iako je jednostavnije popustiti, upravo time djetetu više štetimo nego što činimo dobro. Dijete se neće naučiti samokontroli, a s takvim bi ponašanjem moglo nastaviti i u odrasloj dobi. 

"Učite dijete kompromisima. Ako želi skupu igračku, ponudite mu jeftiniju, ali jednako zabavnu. Recite mu da ne samo da je igračka zabavna, ona je nešto što si vaša obitelj može priuštiti", rekao je Castillo-Carcereny.

Ako stalno kritizirate

"Djeca koju se stalno kritizira mogu razviti nisko samopouzdanje. Takva djeca kasnije u životu mogu razviti i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Također, mogu razviti osjećaj da ništa što naprave nije dovoljno dobro za njihove roditelje", rekao je psihijatar.

Ako ignorirate djetetova pitanja

"Ako ignorirate njihova pitanja ili ga utišavate, na taj će način dijete naučiti da se ne smije izražavati. Dijete će naučiti zadržati svoje osjećaje za sebe i razviti loše komunikacijske vještine. Velika je vjerojatnost da ćete time uništiti povjerenje. Djeca se nakon toga najčešće okreću prijateljima i postaju podložna utjecajima svojih vršnjaka", objasnio je psihijatar.

Ako djecu ostavljate prečesto s bakama i djedovima

"To je nešto što može zbuniti dijete jer baku i djeda vide u ulozi u kojoj bi trebali biti njihovi roditelji. Tada se dijete počinje pitati: 'Kakvog ja to oca imam? Zašto moja mama ne radi sve ovo za mene, kao što to radi baka?'", kaže psihijatar.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara