Roditelji troje djece pod najvećim su stresom, otkrilo je istraživanje

Roditelji troje djece pod najvećim su stresom, otkrilo je istraživanje
Foto: 123RF

MAJČINSTVO je teško, no majke troje djece, čini se, zaslužuju posebno divljenje. Istraživanje je pokazalo da je najizazovnije odgajati troje djece. 

Portal Today u travnju 2018. ispitao je 7000 majki pod kolikim su stresom. Znanstvenici su otkrili da je nivo stresa povezan s brojem djece, ali se ne povećava eksponencijalno.

Majke koje imaju četvero djece osjećaju najmanju količinu stresa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jill Smokler (@jillsmokler)

“Prijelaz s jednog na dvoje djece bio je jednostavan. Od dvoje na troje, sve se preokrenulo. Osjećala sam se bespomoćno. Imate samo dvije ruke. Samo prelaziti cestu i ne moći ih sve držati je bilo iznimno stresno”, priznala je majka troje djece i blogerica Jill Smokler.

Prema mišljenju njujorške psihijatrice i majke četvero djece dr. Janet Taylor, razina stresa opada nakon rođenja četvrtog djeteta jer majke nauče popustiti i pokušavaju prestati imati sve pod kontrolom.

“Nemate dovoljno vremena razmišljati o savršenom roditeljstvu kad imate četvero ili više djece”, kaže dr. Taylor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Kardashian West (@kimkardashian)

“Što više djece imate, to ste pouzdaniji u svoje roditeljske mogućnosti. Morate popustiti. I zahvalni ste kad dođe vrijeme i sva djeca krenu u školu”, dodaje.

Prema podacima istraživanja, 60 posto majki reklo je da imaju osjećaj da nemaju vremena obaviti sve što djeca zahtijevaju i to je jedan od uzroka stresa.

Isto tako, jednak postotak majki tvrdi da je odgajanje djevojčica stresnije od podizanja dječaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara