Roditeljstvo je izazovno, a ovo su rečenice koje ne želi čuti nijedan roditelj

Roditeljstvo je izazovno, a ovo su rečenice koje ne želi čuti nijedan roditelj
Foto: Pexels

SIGURNO ste dosad već čuli da je roditeljstvo najizazovniji i najteži posao na svijetu. Iako svatko od nas roditeljstvu pristupa na različit način, većina će se složiti da postoje rečenice koje nikada ne žele čuti. Bilo da one dolaze od vlastite djece ili pak od zlobnih poznanika.

1. Volio bih da mi vi niste roditelji!

Djeca su, po svojoj prirodi, impulzivna - što znači da ćete ponekad čuti neke manje ljubazne riječi iz njihovih usta. Nažalost, neke stvari koje kažu kada ih obuzmu emocije mogu biti jako bolne. Recimo, tvrdeći da, na primjer, žele drugu obitelj. I dok nijedan roditelj ne uživa u takvim kritikama, vjerujte da će se vaša djeca u vrlo kratkom vremenu predomisliti zbog tih oštrih riječi.

2. Radije bih bio s prijateljima.

Iako ste svjesni da je vašem djetetu draže provoditi vrijeme s onima koji su njihove dobi, nikada nije lako čuti da vas ne žele u svom društvu.

Dobre vijesti? Za samo nekoliko godina će žuriti upravo vama, u roditeljski dom, kako bi potražili savjet o apsolutno svemu.

3. Voliš mog brata/sestru više od mene.

Od ove rečenice je teško pobjeći, iako i sami znate da svoju djecu volite jednako.

4. Više volim mamu/tatu od tebe.

Djeca često mijenjaju naklonost prema roditeljima, ovisno o situaciji. To što im danas niste "najdraži", ne znači da nećete biti ni sutra.

5. Ne želim biti poput tebe kad odrastem.

Ako ste umjetnički nastrojeni, vaše dijete će vjerojatno privlačiti politika. Ako ste inženjer, oni će željeti biti glazbenici. Rijetkost je da djeca u tinejdžerskoj dobi žele slijediti strast svojih roditelja, ali to vas ne treba zabrinjavati. Ipak, roditelji svejedno imaju velik utjecaj u odabiru karijere svoje djece. 

6. Mrzim te.

Gorljive svađe između djece i roditelja najčešće su u vrijeme puberteta i teško je ne shvaćati ih ozbiljno, piše Best Life. Srećom, ova faza prođe kad-tad.

7. Mrzim samog/samu sebe.

Koliko god bilo teško nositi se s izljevima bijesa koji su upućeni prema vama, još je teže čuti da vaše dijete ne voli samo sebe. Iako većina roditelja takve rečenice shvaća poprilično ozbiljno, stručnjaci upozoravaju da je potrebno uložiti dodatne napore kako biste shvatili vodi li vaše dijete neke ozbiljne unutarnje borbe.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara