Savjeti za tate: Deset stvari koje morate znati nakon što postanete očevi

Savjeti za tate: Deset stvari koje morate znati nakon što postanete očevi
Foto: 123RF

TATE se ponekad nađu zbunjeni svim promjenama koje se događaju s mamom tijekom trudnoće, a posebice nakon porođaja. Tada se ženino tijelo vraća u “normalu”, a s tim dolaze i posljedice koje muškarci ponekad ne mogu razumjeti.

Ovo su neki od savjeta za tate nakon porođaja:

1. Mame uvijek fotografiraju djecu s očevima ili drugom djecom. Neka majka ima uspomene s djecom a da nisu selfieji. Samo je na trenutak uhvatite s djecom i fotografirajte.

2. Nemojte čekati da mama zatraži pomoć. Promijenite pelenu dok ona spava ili radi nešto drugo. Odložite prljavu odjeću u perilicu za rublje ili pričuvajte dijete dok se vaša supruga ili djevojka tušira.

3. Ako majka vaše djece izlazi van, a vi ostajete kod kuće, nemojte reći da ste "zaglavili kod kuće čuvajući djecu". Kada su vaša vlastita djeca u pitanju, to nije čuvanje djece, to znači biti roditelj. Ne zaslužujete posebnu pohvalu za brigu o vlastitoj djeci. 

4. Ako se ne snalazite u čuvanju djece, pronađite način da pomognete oko kućanskih poslova.

5. Većinom se majke osjećaju kao da moraju učiniti sve za svoje dijete. Recite joj da ćete uzeti dijete na neko vrijeme kako bi se ona mogla odmoriti. Nemojte čekati da zatraži pomoć. Često mama želi pomoć, ali ne želi pitati, a tata želi pomoći, ali se ne želi miješati.

6. Vi ste jednako važni i potrebni kao i mama. Možda se ne osjećate tako, ali to je istina. Napravite večeru, operite odjeću, usisajte, zagrlite bebu, nahranite je, ispunite joj dušu.

7. Mama možda neće htjeti neko vrijeme spolni odnos. Događa se i to je sasvim normalno. I nije do vas. Budite strpljivi i puni razumijevanja. 

8. Iskoristite sve slobodno vrijeme za obitelj. Morate biti uz njih. Ne trošite to vrijeme na druge. 

9. Ne očekujte kuhano svaki dan. I vi možete pripremiti nešto, čak će joj i običan sendvič pomoći da ne mora razmišljati hoćete li ostati gladni taj dan.  

10. Njeni hormoni bit će još gori nakon trudnoće. Ne očekujte da će prestati na dan porođaja. Budite razumni, pomozite joj. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara