Sedam od deset roditelja misli da je krivo za prehladu svoje djece

Sedam od deset roditelja misli da je krivo za prehladu svoje djece
Foto: 123RF

STIGLO je vrijeme viroza. Gotovo svako kućanstvo bori se s prehladama, ispija litre čajeva i nemilice troši papirnate maramice, a novo istraživanje otkrilo je da je sedam od deset roditelja uvjereno da je virozu prenijelo na svoju djecu. Zanimljivo je što se očevi češće smatraju krivima nego majke.

Istraživanje koje je naručila jedna britanska tvrtka ispitalo je 2000 majki i očeva koji imaju djecu staru između tri i 16 godina. Neugodne prehlade dovele su do otvaranja bolovanja i propuštenih dana u vrtiću i školi, a roditelji su manje vremena trošili na maženje s djecom. Naime, rezultat kaže da čak polovica ispitanih roditelja izbjegava fizički kontakt sa svojom djecom jer tako nastoji izbjeći zarazu.

Jedna petina djece rijetko ili nikada ne prekriva usta dok kiše ili kašlje, a to za posljedicu ima širenje virusa.

Među djecom koja pokrivaju usta, 43 posto kiše ravno u dlanove, što znači da bakterije prenose na igračke i knjige te namještaj.

“Djeca se mogu zaraziti od drugih ukućana i postoje određeni trendovi ovisno o dobi i načinu života djeteta. Općenito, djeca koja imaju stariju braću i sestre i ona koja pohađaju vrtić češće su bolesna. Starija djeca rjeđe su bolesna, obično na početku školovanja, ali manje ako su sudjelovala u nekom programu predškolske skrbi”, izjavio je dr. Roger Henderson.

Prosječnoj obitelji može trebati i do dva tjedna prije nego što se svi oporave od prehlade, a djecu će zahvaćati češće nego majke i očeve. Mlađa djeca godišnje su u prosjeku prehlađena četiri, a odrasle osobe tri puta.

“Ako želite izbjeći zarazu, ključna je higijena ruku. Kašljite i kišite u maramicu koju ćete odmah baciti, redovito perite ruke ili koristite sapun za dezinfekciju, izbjegavajte intimni kontakt. Sapunom i vodom ruke perite barem 20 sekundi, a sredstva sa 60 posto alkohola dobra su zamjena za sapun”, dodao je dr. Henderson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara