Sedam stvari koje svaka buduća mama mora znati o carskom rezu

Sedam stvari koje svaka buduća mama mora znati o carskom rezu
Foto: Unsplash

JESTE li zabrinute oko toga kako će vam izgledati carski rez ili koje stvari možete očekivati tijekom oporavka? Iako danas sve veći broj žena rađa na ovaj način (neke zbog toga što moraju, a neke vlastitim izborom), još uvijek se ne priča dovoljno o tome što se sve događa s tijelom žene nakon ove operacije i kako cijeli proces oporavka izgleda. Svaka žena ima drugačije, jedinstveno iskustvo i teško je stopostotno opisati što možete očekivati poslije poroda, no ovih sedam stvari događa se većini žena pa će se bar neke vjerojatno dogoditi i vama.

Dopustite svom tijelu da se polagano oporavi

Mnogo žena kada dođu kući ima potrebu pomagati po stanu ili obavljati one kućanske poslove koje i inače radi. Iako se preporučuje lagano kretanje i vraćanje u kondiciju, nemojte raditi poslove koji nisu nužni, a pogotovo se nemojte saginjati, podizati teže stvari ili se igrati s drugim djetetom. To će samo produljiti oporavak.

Budite pažljivi prema svojoj drugoj djeci

U bolnici će vas sigurno upozoriti da, osim svog novorođenčeta, ne dižete ništa drugo, no što ako imate i drugo dijete koje još uvijek dojite ili koje traži vašu intenzivnu pažnju? Probajte unaprijed razmisliti na koji biste način mogli provoditi vrijeme s drugom djecom (sigurno vam i partner može pomoći) i bit će vam puno lakše proći kroz ovo razdoblje. Radi se o nekoliko tjedana, no ignoriranje starije djece u tom razdoblju može vam jako unazaditi odnos.

Lijekovi protiv bolova nisu vaš neprijatelj

Nemojte prestati piti propisane lijekove samo zato što vam se nekoliko sati ili pola dana učinilo da se bol smanjila ili je nestala. Moglo bi se dogoditi da vas bol iznenadi u najnezgodnije vrijeme (tijekom noći) i tada će vam trebati puno duže da vas prestane boljeti.

Nemojte se sramiti tjelesnih funkcija

Prije nego što napustite bolnicu, sestre moraju biti sigurne da imate plinove i normalnu probavu. Da biste to utvrdile, postavit će vam neka dosta direktna pitanja zbog kojih vam ne treba biti neugodno. I one i vaši doktori su tu da bi vam pomogli i ključno je da budete iskrene da ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Određeni pokreti mogli bi vas jako boljeti

Nakon carskog reza pokreti poput smijanja, kihanja ili kašljanja mogli bi vam izazivati jaku bol. Imat ćete osjećaj da vam pucaju šavovi i najbolja stvar koju možete napraviti ako dođe do nečeg od navedenog je da stavite jastuk preko šavova i stisnete ga. To će malo umanjiti kretanje trbuha i olakšati bol.

Možda će vam trebati pomoć prilikom tuširanja

Ako vam nikad u životu nije ispao šampon ili sapun u tušu, vjerujte, nakon carskog reza to će vam se sigurno dogoditi. Saginjanje i podizanje stvari tijekom oporavka nemoguća su misija pa se  pokušajte tuširati dok vam je partner u blizini i može pomoći ako zatreba.

Svaka žena ima drugačije simptome oporavka. Neke obilno krvare ili im krvarenje traje nekoliko tjedana nakon izlaska iz bolnice. Druge gotovo uopće ne krvare i vrlo brzo se oporave. Također, svaka žena ima drugačiju percepciju boli i nošenja s istom. Pričajte s vašim liječnikom da provjerite jesu li vaši simptomi normalni i u skladu s očekivanim oporavkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara