Slavne mame priznale da su jedva preživjele postporođajnu depresiju

Slavne mame priznale da su jedva preživjele postporođajnu depresiju

Foto: Instagram/Pinterest

IAKO dosta žena nakon poroda dosta brka pojam prave porođajne depresije i one obične depresije koja nastaje uslijed ringišpila hormona, panike i kroničnog umora, žene koje su se zatekle u stanju prave depresije svakome će reći: ako se ikada nađete u situaciji da toliko patite, da si doista ne možete pomoći i da vidite da jednostavno nemate kontrolu nad svojim životom, to je definitivno stanje u kojem morate potražiti stručnu pomoći. 

Bez imalo straha i srama, jer, naime, izračunato je da čak 19 posto današnjih mama zaista pati od porođajne depresije. A to je zapravo izuzetno velika brojka te stoga i dokaz da porođajna depresija ne smije biti tabu i da se o njoj mora glasno pričati. 

U tom su nam pogledu tuđa iskustva zaista zlatna, a posebno ako ih čujemo od jakih, samosvjesnih i slavnih žena. Jer ni one nažalost, unatoč svemu što imaju u životu, nisu nikakve iznimke. I to je dokaz da porođajna depresija nema nikakve veze ni s time kakva je žena bila osoba prije poroda niti s time koliko ljudi, nakon poroda, imate oko sebe kao pomoć. 

Znate li koje su sve slavne žene patile od nje? Evo njihovih iskustava: 

1. Chrissy Teigen 

Iako je danas nazivamo supermamom, ''badass'' mamom, mamom koja drži sve konce u svojim rukama, šokiralo nas je njeno nedavno priznanje. "Znala sam doslovno danima sjediti na istom mjestu na kauču, buljiti u jednu te istu točku, bez imalo volje i energije da se na kraju dana popnem na kat i odem leći u spavaću sobu. Čak sam do te mjere bila inertna da se nisam niti presvlačila niti izvlačila iz kuće. Da ne govorim o tome da sam neprestano plakala bez pravog razloga.''

 

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

 2. Hayden Panettiere

Supruga Vladimira Klička, glumica poznata po svojoj ulozi super junakinje iz serije Heroji, također je bila jedna od njih. I nije se libila potražiti stručnu pomoć kako bi se izvukla iz tog groznog stanja kada vas beba toliko treba, a vi jednostavno ne možete ni sebi pomoći kako treba.  

 

3. Brooke Shields 

Nakon rođenja njene prve kćeri Rowan još 2003. godine Brooke je morala proći teške terapije s antidepresivima pa kada je ponovno zatrudnjela i 2006. godine rodila svoju drugu kćer Grier, bila je spremna da bi i toga puta mogla podleći depresiji pa je već prije samog poroda bila spremna ponovno se podvrgnuti lijekovima. 

"To stanje je neopisivo. Znate da se morate pobrinuti o svojoj bebi koju ste toliko dugo čekali, a opet, jednostavno nemate ni snage ni volje čak je ni pogledati. Ja je jednostavno nisam mogla niti gledati, nisam je htjela držati, nisam si mogla zamisliti da je zibam i pjevušim joj. Sve što sam htjela je da me svi puste na miru i da jednostavno nestanem. Da umrem."  

 

My screen daughter! #daisywintersthefilm

A post shared by Brooke Shields (@brookeshields) on

4. Amanda Peet

"Ne znam kako je moguće od euforične trudnoće spasti na toliko grozne osjećaje nakon poroda, ali tu jednostavno nema razumnog odgovora. To se jednostavno tako desi, i toga se žene zaista ne smiju sramiti.''

Amanda Peet rodila je 2007. godine kćer Frances Pen i tada zapravo nije bila spremna pričati o depresiji koja ju je shrvala, no s godinama je shvatila da se o tome ipak mora govoriti. Toliko se žena zapravo srami svog stanja, srame se priznati da ne žele gledati svoju djecu, strah ih je osude javnosti - a to je zapravo najgore što si mogu učiniti. 

5. Courteney Cox

Još jedna zabavna i snažna žena, poznata Prijateljica Monica prošla je slično iskustvo, ali ne odmah nakon poroda. 

Nakon što je rodila svoju kćer Coco 2004. godine, prvih šest mjeseci njenog života bilo je čarobno, a potom se sve promijenilo. "Nisam mogla spavati, a bila sam jako umorna. Srce mi je počelo preskakati, postajala sam sve depresivnija i sve više sklona napadajima panike koji su me ubijali u pojam. Nisam ni slutila što mi se događa sve dok mi liječnici nisu ustanovili da patim od porođajne depresije koja je jednostavno nastupila nešto kasnije nego obično.''

Tako da znate - takvo promijenjeno stanje ne mora nužno nastupiti odmah kako biste te simptome odmah mogli i povezati s ovom dijagnozom.  

6. Gwyneth Paltrow

Još jedna snažna žena priča o svom iskustvu koje bi također moglo pomoći mnogim mamama. Naime, i ona je patila od depresije, ali ne s njenom prvom kćeri Apple koja je rođena 2004. godine, nego sa sinom Mosesom koji je stigao dvije godine kasnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku nisam shvaćala što mi se događa, ali sam definitivno skužila da jednostavno nisam ista kao nakon rođenja kćeri. S njim se jednostavno nikako nisam uspijevala povezati. Osjećala sam se doslovno kao zombi, sve dok mi muž nije rekao da potražim pomoć jer možda i ja bolujem od porođajne depresije. To me njegovo saznanje toliko šokiralo, no čim sam pročitala koji se sve simptomi vežu za tu dijagnozu odmah sam znala da je imam." 

7. Drew Barrymore 

I ona je iskusila istu stvar kao i Gwyneth. Prva trudnoća, prvi porod, prva kći (Olive) - sve doslovno savršeno, a onda druga trudnoća, druga kćer (Frankie) i sve toliko različito od prvog puta.

"To je ono što me najviše zbunilo, ali i otvorilo oči." 

 

#happyplace #amtrak #sunday

A post shared by Drew Barrymore (@drewbarrymore) on

8. Lisa Rinna 

Njeno je iskustvo čak možda i najviše ono iskustvo koje moramo čuti. Naime, nakon što je rodila prvu kćer osjećala je da s njom nešto nije u redu, ali se zbog srama i straha jednostavno odlučila skrivati svoje emocije. A to ne da joj je samo pogoršalo njeno stanje nego je skoro utjecalo na raspad njenog braka, samo zato što se o toj porođajnoj depresiji tada još nije toliko otvoreno pričalo kao danas. "Mogla sam izgubiti sve, baš sam se osjećala loše, a bojala sam se ikome reći što mi se događa."  

 

Tommy head to toe by @bryant #tommyhilfiger

A post shared by Delilah Belle (@delilahbelle) on

9. Celine Dion

Nakon poroda blizanaca 2010. godine i njoj se dogodilo to "čudno stanje". 

U jednoj sekundi se smijete, obožavate ih, a već u drugoj više ne možete suspregnuti suze koje bez razloga klize niz vaše lice i vi shvaćate da jednostavno nemate kontrolu nad svojim emocijama.

 

 

10. Alanis Morissette 

Za razliku od mnogih mama koje svjedoče o svojim emocionalnim usponima i padovima za vrijeme porođajne depresije, slavna je pjevačica iskusila nešto još i gore. 

"Osim depresivnih stanja kojima sam bila relativno sklona i prije trudnoće, šokiralo me ono što sam proživljavala punih 15 mjeseci nakon poroda. To nije bila samo emocionalna bol, ja sam doslovno osjećala fizički bol u svom tijelu. Stalno me boljela glava, mišići, zglobovi, bila sam toliko slaba i iznurena od bola da mi je za svaku, ma i najmanju sitnicu, trebalo toliko energije koju najčešće nisam ni nalazila u sebi. Jednostavno se često nisam mogla pomaknuti niti napraviti bilo što od boli koja me doslovno sprječavala da budem mama kakva sam toliko žarko željela biti."

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara