Snažna poruka za sve koji zbog djece ostaju u nesretnom braku

Snažna poruka za sve koji zbog djece ostaju u nesretnom braku

Foto: WeHeartIt

VJEČNA dilema po pitanju odlaska ili ostanka u nesređenom odnosu još je gora kad su u igri i djeca.

Tada je sve dvostruko gore jer dilema više nije dilema između dvoje ljudi, već trilema koja uključuje nešto što nijedan roditelj ne može znati: kako će se dijete osjećati ako se mama i tata rastanu. Ili, još važnije, hoće li biti nesretno ili će pak tek nakon razvoda braka svojih roditelja postati sretnije.

Čini se nelogično, ali mame drage, baš zato morate znati da svaki nesređen odnos ostavlja traga na sreći roditelja, a nesretna mama gotovo uvijek znači i nesretno dijete.

Zato je razvod katkad bolja i potrebnija opcija od ostanka i nadanja da će stvari biti bolje... jer najčešće neće, a dijete možda sad možete lagati i zavaravati, no dokad? 

Vaša depresija postat će dječja depresija

Ostati u nesretnom braku da bi djeca bila sretna krivi je pristup koji je već dokazao da nesređeni odnosi između roditelja utječu na djecu tako što roditeljska nervoza, nesreća, depresija, bijes i tuga postaju osjećaji koje će dijete, ma koliko to krili od njega, snažno osjetiti. A to nisu osjećaji s kojima biste trebali svakodnevno brinuti od djeci.

Moguće je

Žene često ostaju jer se boje hoće li moći same. Ali, žene, to je moguće. Itekako moguće. Čak će vam biti lakše kad ćete konačno skupiti svoje stavove, svoje planove i konačno naučiti da se u svemu prvenstveno oslanjate na sebe. To je osjećaj s kojim ćete postati zadovoljnije sobom i nešto što će vaše dijete sigurno primijetiti na vama. Ovaj put u pozitivnom smislu.Ili potražite pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda kod nas nije toliko moderno tražiti bračne savjete, ali svakako nije sramotno. Ako vjerujete da za vaš kakav-takav brak još ima šanse, ali ne znate kako brže popraviti stvar, prije nego još više izmaknu kontroli, stvarno pokušajte dobiti treće mišljenje. Tek ako ni tada stvari ne postanu bolje, znat ćete da ste učinili baš sve što ste mogli te će vas vaša savjest ostaviti na miru i bit ćete spremniji porušiti mostove starog, nesretnog života.

A ako vam pak pomoć pomogne, sad bar znate da su šanse još uvijek tu.

Još se uvijek pretvarate da ste u raju

Nema goreg od zavaravanja da vam je život protkan zlatnim nitima ako nije. Živjeti svaki dan kao da je baš sve u najboljem redu, dok se oko vas evidentno sve raspada, jako je toksično upravo za vašu djecu, zbog koje vjerojatno toliko i glumite. Djeca su mala, ali su pametna te, ako im zaista želite sreću, nemojte im je nuditi na tuđem pladnju.Djeca možda neće razumjeti, djeca će patiti, to je sigurno, ali djeca će lakše naučiti i prilagoditi se kad shvate da im govorite istinu, ma koliko ona bila grozna i bolna. Djecu će, znajte, zbog tuge od razvoda najprije izliječiti iskren i opušten osmijeh mame koja je odlučila da je bolje otići nego ostati.

I najvažnije

Nitko ne želi propagirati razvod, niti želi reći da je rastanak bezbolan, no ako ne ide... onda će vaše dijete puno toga dobrog dobiti baš kad odete. To će biti lekcija koja će ih naučiti da se za svoju sreću morate boriti sami.

To možda nije lekcija koju bi dijete trebalo naučiti u ranim danima, ali je svakako lekcija koja će djecu rastavljenih roditelja naučiti puno više o životu od mučenja i pokušavanja da pronađete sreću u uništenom odnosu.

Zato, ako vam je stalo do sreće svog djeteta, morate prvenstveno misliti na svoju sreću. Bili mama koja više ne može ili tata koji želi bolje.

Razvod možda jest konačan, ali samo kao kraj jedne nesretne faze. Zato ne zaboravite da je on ujedno i početak nečeg što bi moglo biti puno bolje. Za vas, partnera i pogotovo djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara