Srednja škola suspendirala tinejdžericu koja je upozorila na silovatelja

Srednja škola suspendirala tinejdžericu koja je upozorila na silovatelja
Foto: Facebook

15-GODIŠNJAKINJA je suspendirana zbog nasilja nakon što je porukama pokušala skrenuti pozornost javnosti na seksualne napade u koje su uključeni učenici u njenoj školi. Zbog toga su sada tužili srednju školu Cape Elizabeth u Portlandu. 

Naime, Aela Mansmann prije nekoliko mjeseci je u školskom WC-u ostavila poruku: “U našoj školi je silovatelj i ti znaš tko je on.” To su učinile i njene dvije kolegice.

Američki savez za građanske slobode (ACLU) iz Mainea preuzeo je njen slučaj i pozvao sud da prekine njenu suspenziju. Ročište će se održati u ponedjeljak. ACLU kaže da je Mansmann odlučila “biti saveznik žrtvama i onima koji su preživjeli seksualno nasilje” te smatraju da se to ne smije kažnjavati. 

Tinejdžerica planira i dalje raditi isto, a to je potvrdila u telefonskom razgovoru za New York Times: “Mislim da je svatko tko je iskusio bilo kakav oblik seksualnog nasilja ili uznemiravanja posebno ranjiv kada prolazi kroz proces oporavka. Smatram da je presudno i korisno imati saveznika koji će se zauzeti za njih.”

Ravnatelj škole Jeffrey Shedd kazao je da muški učenik vjeruje da je meta kampanje tinejdžerica i da se zbog toga osjeća nesigurno u školi.

ACLU tvrdi da to nije slučaj te da je Mansmann porukom željela podići svijest o općem problemu seksualnog zlostavljanja u školi. I ona sama kaže da nikad nije, niti će objaviti ime zlostavljača.

Druge dvije suspendirane učenice nisu se javno predstavile. Ne zna se jesu li se i one žalile na suspenziju ili je ona obustavljena.

Emma Bond, odvjetnica ACLU, kaže da dosad nisu imali slučaj u kojem je učenik suspendiran nakon što je alarmirao da postoji seksualno zlostavljanje. Međutim, i druge škole se suočavaju sa sličnim potezima učenika i studenata kako pokret #MeToo raste.

U glavnom gradu New Hampshirea srednja škola Concord nedavno je postavila kutije kako bi učenicima omogućila anonimne prijave seksualnih napada, uznemiravanja i drugih slučajeva nakon što je prošle godine učitelj uhićen pod optužbom za silovanje bivšeg učenika. 13-godišnja djevojčica je 2014. suspendirana zbog prigovora na ponašanje učitelja prema učenicima srednje škole Rundlett. Suspenzija je izbrisana iz njene evidencije nakon učiteljevog uhićenja.

Učenici koji prijavljuju seksualno nasilje mogu se suočiti s osudom i posljedicama, a potrebno im je pružiti podršku, kaže Erinn Robison, glasnogovornica neprofitne udruge za žrtve silovanja, zlostavljanja i incesta.

“Odluka učenika da otkrije ili prijavi zlostavljanje je teška sama po sebi. Kada ih se zbog toga zanemaruje ili kažnjava, ti učenici pate u tišini i ne dobivaju pomoć koja im je potrebna da započnu liječenje”, navodi Robinson.

Shael Norris, majka djevojke Aele s početka priče, podržava kćer.

“U mom domaćinstvu nema drugog načina nego ustati i govoriti. Odgojila sam je da radi upravo to”, zaključila je Norris.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara