Što vi vidite na ovoj fotografiji?

Što vi vidite na ovoj fotografiji?

Foto: Smithsonian

Kada imate priliku snimiti jednu ovakvu običnu fotografiju modernom, stručnom tehnologijom i kada vidite rezultate koji bi trebali biti obični, a nisu, shvatite da možete vidjeti svijet sasvim drugačije nego do sada. 
 
Ovo je naime jedna „obična“ snimka majke i njenog novorođenčeta snimljena magnetskom rezonancom. Snimila ju je Rebecca Saxe, profesorica kognitivne neuroznanosti s američkog MIT-a, odnosno riječ je o njenom autoportretu s dvomjesečnim sinom u naručju. Sliku je snimila iz čiste znatiželje. Nije planirala nikakve znanstvene pokuse s njom. Jednostavno je željela znati kako će izgledati, a onda... 
 
Slika i cjelovit esej o njoj završili su naknadno u poznatom znanstvenom časopisu Smithsonian 
s obzirom da je slika zapravo sve samo ne obična. 

Pregled i snimanje magnetskom rezonancom obično se radi u svrhe pronalaska tumora ili bilo kakvih drugih oštećenja na ljudskim organima i zapravo nitko nikada nije bez razloga snimao sebe, a posebno ne zajedno s malom bebom. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi pogled jasno je da se slike mozgova majke i bebe dosta razlikuju. Bebin je mozak nešto veći i nedostaje mu ovojnica koja ga štiti pa se čini kao da je vrlo mala granica između bebinog mozga i svijeta koji ga okružuje. Prikazuje koliko je bebin mozak krhak, no, za ovu profesoricu slika ne pokazuju samo to. Ne, ako je se ne gleda samo sa znanstvene strane. 

Za nju, ova je fotografija slika koja povezuje nešto staro snimljeno na novi način, ono što znamo s onime što sada možemo vidjeti. Na ovoj slici, napisala je Saxe, može biti bilo koja majka i bilo koje dijete – slika ne može biti više univerzalnija nego što je i to joj daje tu neku posebnu draž. Ali i ne samo to – ta razlika koja je očita na slici pokazuje i veliku razliku između postignutog i procesa koji će tek uslijediti – do konačnog (bilo bi zabavno vidjeti i fotografiju tri različite generacije). 

Netko u ovoj slici vidi samo običan portret ljudi bez kose i odjeće koji kao takvi mogu predstavljati bilo kojeg čovjeka i bilo koje dijete bilo gdje u svijetu snimljene u bilo kojem trenutku povijesti ili sadašnjosti. 

Univerzalnost je to što ovoj slici daje tu posebnu notu, no kako je njena autorica još dopisala, ja možda jesam napravila ovu sliku kao znanstvenica, ali ne želim sada umanjiti i svoju ulogu majke pa ću vam točno reći ono što ja na njoj vidim. Ja tu vidim ljubav. Majku i dijete kao moćne simbole ljubavi i nevinosti, ljepote i plodnosti. Iako su to možda samo fizičke vrijednosti koje majke mogu, radi čega se majke štuju, no te se vrijednosti isto tako mogu gledati i kao intelekt, njegov razvoj, njegov napredak i moć. Ja jesam neuroznanstvenik i želim ovu sliku gledati kao znanstvenica, ali ne mogu pobjeći od toga da sam i majka i autor i dio ove slike pa zato prvo što na njoj ugledam jest – ljubav. Veza s mojom bebom koja je svojim rođenjem postala dio našeg napretka.
 
A što vi vidite na ovoj slici? 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara