Stručnjaci otkrili jesu li vegetarijanska i veganska prehrana zdrave za djecu

Stručnjaci otkrili jesu li vegetarijanska i veganska prehrana zdrave za djecu
Foto: 123 RF

STRUČNJACI tvrde da je u redu odgajati dijete na vegetarijanskoj prehrani, prenosi Popsugar. Zapravo, neki dokazi upućuju na to da je biljna prehrana jednako zdrava kao i ona koja sadrži meso.

"Djeca vegetarijanci razvijaju se jednako dobro kao i djeca koja to nisu. Također, veća je vjerojatnost da zadovolje preporučeni unos masti i vlakana, kao i preporučene dnevne porcije voća i povrća", rekla je dr. Reshma Shah, pedijatrica na Stanford University School of Medicine.

Američka pedijatrijska akademija također se slaže da je za djecu vegetarijanska i veganska prehrana zdrava, međutim upozoravaju da je teško postići nutritivnu ravnotežu, ako roditelji iz prehrane u potpunosti eliminiraju mliječne proizvode i jaja. Stoga je važno pažljivo planirati prehranu.

"Raznolika i kalorična prehrana može zadovoljiti potrebe djece u razvoju. Grah, leće, sjemenke, orašasti plodovi, cjelovite žitarice izvrstan su izvor proteina i bogate su vlaknima", istaknula je dr. Shah.

Prema nacionalnim prehrambenim smjernicama, djetetu od jedne do tri godine je potrebno 13 grama proteina dnevno, od četiri do osam godina - 19 grama, od devet do 13 - 34 grama i tinejdžeru između 46 i 52 grama. Nedostaci hranjivih tvari vidljivi su u svim vrstama prehrane, no vegani i vegetarijanci moraju posebnu pozornost posvetiti vitaminu B12.

"Važno je posavjetovati se s pedijatrom oko prehrane vašeg djeteta kako ne biste time učinili više štete nego koristi", rekla je dijetetičarka Julieanna Hever, autorica knjige Plant-Based Nutrition.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara