Stručnjaci pojašnjavaju zašto su poruke antivaksera opasne i neutemeljene

Stručnjaci pojašnjavaju zašto su poruke antivaksera opasne i neutemeljene
Foto: 123RF, Twitter

DA cijepljenje može “ubiti” djecu tvrde protivnici imunizacije. Jedna grupa antivaksera u Americi je čak počela postavljati jumbo plakate, a prema pisanju Herald Dispatcha, cilj im je “educirati i osnažiti ljude da kažu ne otrovima farmaceuta i cjepivima”.

Prvi plakat pojavio se uz autocestu u Zapadnoj Virginiji, a na njemu je prikazan sin UFC borca Nicka Catonea koji je preminuo 2017.

“Kao sestra, nikad nisam mislila da cjepivo može ubiti dok moj sin nije postao žrtva”, citat je dječakove majke koji stoji uz njegovu fotografiju.

Iako su liječnici utvrdili kako je uzrok smrti dječaka sindrom iznenadne dojenačke smrti, njegov otac krivi kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca. Od smrti sina, Nick je odlučio promovirati politiku antivaksera. 

Iako je smrt dječaka tragedija, stručnjaci kažu kako je vrlo problematično koristiti je kako bi se cjepivo predstavilo kao nešto opasno, posebno kad organizatori u kampanji ne daju više informacija od citata roditelja.

Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi kako je cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca sigurno i efikasno. 

“Cjepiva, kao i svaki drugi lijek, mogu imati nuspojave. Najčešće je riječ o blagim posljedicama koje nestanu za par dana”, kažu.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije također upozoravaju da ne postoji veza između spomenutog cjepiva i sindroma iznenadne dojenačke smrti.

“Mit koji ne jenjava je da su te dvije stvari povezane. Proizašao je iz nekoliko slučajeva u kojima je dijete umrlo od posljedica SIDS-a, a nedavno su cijepljeni. Ali takva logika je pogrešna. Tako možete reći da jedenje kruha uzrokuje prometne nesreće jer bi se analizom sudionika moglo pokazati da je većina u 24 sata prije nesreće jela kruh”, poručuju.

Organizacija ukazuje i na znanstvene dokaze.

“Nekoliko istraživanja zapravo je pokazalo da su djeca koja su primila kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca imala manju šansu od smrti u kolijevci”, stoji na njihovoj stranici.

Institut za medicinu je izvijestio da su sve kontrolirane studije koje su uspoređivale cijepljenu i necijepljenu djecu pokazale nikakvu povezanost ili smanjen rizik od SIDS-a među imuniziranom djecom.

“Dokazi ne ukazuju na uzročni odnos između DTaP cjepiva i SIDS-a”, zaključuju stručnjaci i pozivaju roditelje da se posavjetuju s pedijatrom prije nego što donesu bilo kakve odluke o necijepljenju djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara