Super jednostavne dekoracije za bor od kojih će vam cijela kuća mirisati po Božiću

Super jednostavne dekoracije za bor od kojih će vam cijela kuća mirisati po Božiću

Foto: Pinterest

BOŽIĆNO ukrašavanje doma ne može proći bez svih onih predivnih mirisa (izuzev sarmice naravno), no nakon pečenja kolača miris ispari i prije Božića. Uz to se i opet mučite s čim sve ukrasiti bor, lanjske i preklanjske kuglice već su vam pomalo dosadile. Neke su se razbile, neke više nisu fora s time da ove godine želite još veći bor nego lani?! 
 
Imamo savršeno rješenje - izradite prekrasne jednostavne dekoracije od tijesta s cimetom s kojima ćete ujedno ukrasiti bor te na duže vrijeme zamirisati dom. 
 
Recept je jednostavan, a s obzirom na boju cimeta sigurno će se uklopiti u kompletnu dekoraciju koju ste zamislili za vaš ovogodišnji Božić. 

 
Ne moramo naravno ni spominjati da u izradi mogu sudjelovati i djeca jer je vrlo lako utisnuti oblike koje želite (ukoliko imate modlice), no za tu svrhu mogu poslužiti i oni kalupi za pijesak kako bi dobili mnogo različitih oblika. 
 
Ukoliko ste pak zamislili obične okrugle ukrase, možete ih lako vaditi čašom te u sredinu utisnuti što god vam padne na pamet. Možda dječju rukicu? 
 
Namirnice potrebne za 20-40 ukrasa (ovisno o veličini koju želite) 
 
1 šalica gustog soka od jabuka 
130 grama mljevenog cimeta
(ukoliko želite možete staviti i pola žličice mljevenih klinčića radi mirisa) 
 
Priprema: 
 
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te pripremite lim s papirom za pečenje. 
Mikserom dobro umiksajte sastojke kako bi se lijepo povezali (cimet je prilično neposlušan zar ne?). Smjesu poslije možete dodatno umjestiti rukama te ako se malo lijepi, ili je presuha, slobodno dodajte još malo soka ili cimeta.  
 
Važno je da se gruda ne lijepi niti lako puca. 
 
Nakon što ste je dobro zamijesili pripremite radnu površinu na kojoj ćete razvaljati tijesto, na isti način kao što to radite s običnim tijestom, no ovoga puta površinu "pobrašnite" s cimetom kojim ćete i razvaljano tijesto još dodatno "pobrašniti". Cimetom naravno - da ga bude što više kako bi struktura dekoracija bila što više zrnata. 
 
Tijesto razvaljajte na debljinu između pola i cijelog centimetra. 


 
Nakon toga izrezujte oblike,  ostatak tijesta ponovo razvaljajte kako bi dobili što više ukrasa, a nakon toga u svaki ukras ubušite rupicu slamkom. Jednostavno je te ćete tako dobiti dovoljno veliku rupu u koju ćete vezati špagicu da se ukras može objesiti. 
 
Poslažite izrezane ukrase na lim, odnosno papir za pečenje tako da se ukrasi ne dodiruju i pecite ih između sat i pol do dva - ovisno o debljini i veličini, tako da kada su gotovi budu prilično tvrdi. 
Ukrasi se ne moraju nužno peći, no da bi se dovoljno stvrdnuli i osušili morali bi ih ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana. 
 
Ovi ukrasi nisu baš lako lomljivi ako se njima rukuje nježnije. Naravno da će popucati ako ih se baca, no trebali bi izdržati cijele blagdane, čak i skladištenje do sljedeće godine. 

Za kraj istaknimo i to da ćete uz pomoć ovih ukrasa dobiti najmirisniji Božić do sada - miris cimeta i bora. Mmm, može li biti ljepše od tog?   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara