Sve što trebate znati o grčevima kod beba

Sve što trebate znati o grčevima kod beba

Foto: 123rf

KOLIKE, odnosno grčevi, javljaju se obično nakon 3. tjedna i traju u prosjeku tri sata dnevno, a nestaju nakon navršenog 3. mjeseca starosti.

Neobična trojka, zar ne? Oni ne mogu štetiti bebi, ali su neugodni i teško je gledati bebu kako plače. Nažalost, još uvijek ne postoji univerzalan lijek pa ćete morati sami odgonetnuti kako olakšati svojoj bebi.

Kako prepoznati grčeve kod beba?

Najčešće ćete grčeve (kolike) prepoznati po čestom i dugotrajnom plaču kod bebe koja je uvijek bila vesela. Beba je sita i naspavana, no svejedno neutješno plače. Grčevi se najčešće javljaju u isto doba dana. Iako nisu opasni za dijete, teško je gledati bebu kako plače, pa ćete jedva čekati da prođu. Najčešće počinju između drugog i četvrtog tjedna, a mogu potrajati i do četvrtog mjeseca djetetovog života.

Ako vaša beba često plače, osobito u popodnevnim i večernjim satima te privlači nožice prema trbuhu i savija leđa vjerojatno se radi o grčevima. Jednako često se javljaju kod dojene djece i djece hranjene adaptiranom formulom.

Zbog čega dolazi do grčeva?

Bebin probavni sustav se još uvijek razvija pa zaostali vjetrovi mogu biti bolni za malenu bebu.

Živčani sustav još uvijek sazrijeva, pa će beba ponekad plakati i nakon što grčevi prođu jer će biti uplašena.

Beba se često zna nagutati zraka prilikom dojenja ili jedenja na bočicu, a ne izbaci sav zrak kada podrigne te on izaziva grčeve.

Kako pomoći bebi?

Pokušajte umiriti bebu maženjem.

Masirajte bebin trbuščić laganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Stavljanje toplog obloga na bebin trbuh također može ponekad uspješno umiriti grčeve.

Ako beba voli dugo dojiti savjetujemo da je podignete da se podrigne tijekom podoja. Nježno trljanje leđa može pomoći da se beba prije podrigne.

Ako bebu hranite na bočicu, nabavite posebnu anatomsku bočicu namijenjenu upravo bebama s grčevima.

Bliskost s majkom najbolje umiruje dijete, stoga omogućite bebi koža-na-kožu dodir jer vaši otkucaji srca i smireno disanje na bebe djeluju umirujuće.

Bebe vole takozvane bijele šumove, odnosno jednolične zvukove koje proizvode kućanski aparati. Zvuk usisavača, sušila za kosu ili perilice umiruje bebe.

Topla kupka mogla bi pomoći bebi u smirivanju grčeva. Ona uspješno oponaša bebino okruženje u maternici. Pritom nježno masirajte bebin trbuščić.

Treba li bebu voditi liječniku kada se jave grčevi?

Ako su grčevi vrlo izraženi i beba često plače, dobro bi bilo posjetiti liječnika. Tako ćete otkloniti sve sumnje da se radi o nečem ozbiljnijem. Ako beba gubi na težini, povraća ili ima proljev odmah posjetite liječnika. Plač, povraćanje i proljev mogu biti simptomi koji ukazuju na intoleranciju na laktozu ili fruktozu, refluks kod beba ili na pogrešan položaj prilikom dojenja.

Jesu li grčevi kod beba opasni?

Grčevi su potpuno bezopasni, problem je jedino u gledanju vlastitog djeteta kako plače. Kod većine beba grčevi se smire do 3. mjeseca života. Osigurajte bebi redovito hranjenje, presvlačenje i maženje i oboružajte se strpljenjem.

Danas se na tržištu mogu pronaći i mnogobrojni pripravci koji navodno sprječavaju i umiruju grčeve, no njihovo djelovanje ovisi od djeteta do djeteta.

Kako ste se vi borili protiv grčeva kod bebe?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara