Sve što trebate znati o krpeljima i boravku djece u prirodi

Sve što trebate znati o krpeljima i boravku djece u prirodi

Foto: 123rf

JEDNA od čestih stvari koju roditelji imaju u mislima u ovo proljetno doba i u vrijeme boravka vani su krpelji. Ta sitna, grozna napast koje se ponekad s pravom bojimo, ali koja ustvari ne bi trebala biti prepreka za bezbrižan boravak u prirodi. 
 
Naravno - krpelji mogu biti opasni. Sada ih ima puno u prirodi, no oni zaista ne bi smjeli biti razlog da svoju djecu ne pustite da se igraju. Barem u travi. Najvažnije je djecu nakon igre dobro pregledati i ako slučajno uočite krpelja na koži, smireno i pravilno ga izvaditi, ili jednostavno otići stručnim osobama da to naprave umjesto vas. 

Većina krpelja ustvari nije zaražena pa prema tome ni ne predstavljaju onu veliku opasnosti koje se roditelji boje. Naravno, svima nam se ježi koža na samu pomisao da bi na djetetu, ili na sebi, pronašli krpelja. Pogotovo ako već znate o bolestima koje prenose. No, stručnjaci zato naglašavaju da neke posebne panike ustvari ne bi trebalo biti. Prvo - zato što krpeljima realno treba neko vrijeme da se ugnijezde. Nakon što pronađu svog "domaćina" treba im nekoliko sati da se smjeste, da prodru kroz kožu te da počnu sisati krv. Tek tada krpelj postaje problem - ali samo ako je zaražen. U suprotnom, treba samo znati izvaditi ga pravilno i redovno provjeravati mjesto uboda da se slučajno ne pojave loši simptomi - oticanje i crvenilo. 

Na što trebate paziti u prirodi

Ako boravite u prirodi poželjno je kretati se očišćenim stazama, no čak ni to nije garancija da na nekoga od vas neće skočiti mali krpelj. Njih naime najviše ima u žbunju, na granama drveća i u travi, zato valja biti na oprezu kada god ste u prirodi, ali - kako opasnost može vrebati od svukud, najbolje je o njima uopće ne razmišljati jer će inače svaki boravak u prirodi biti prilično psihički ograničen. 

No valja ipak imati na umu da krpelj "skače" i da je zbog toga potencijalna opsanost za sve. Obično se kaže da krpelj traži mekana mjesta na koži, no kada su djeca u pitanju, na što često zaboravimo, jest to da su oni mnogo manji od nas i da krpelji često znaju pasti s grana ravno na glavu. Ako vaše dijete ima dosta kose to je mjesto koje bi trebali dobro pregledati. Krpelj se vjerojatno neće primiti nigdje za koščatu glavu, ali postoje velike šanse da se tamo primiri prije nego krene u potragu za mekanijim mjestima, što bi se moglo dogoditi primjerice noću dok dijete spava. 

Zato je dobro još dok ste vani pregledati uočljive dijelove tijela, a kada dođete kući baciti pogled i na ostale dijelove (prepone, pazuha, guza). A kako bi eventualno lakše uočili krpelja dok ste još vani stručnjaci preporučuju da djetetu svakako odjenete svjetliju odjeću na kojoj će se bolje uočiti bilo kakav kukac te da odjeća ne bud od materijala s dlačicama na koje je kukcima lakše primiti se. 


Naravno, preporučuje se i odjeća dugih rukava, no u ovim toplijim danima tako je nešto relativno teško izvedivo. 

Postupak uklanjanja krpelja  

Ako niste imali sreću i krpelj se već zalijepio za kožu, nipošto nemojte posegnuti za onim starim metodama namakanja uljem ili premazivanjem lakom za nokte. Nekada se pričalo da će se krpelj tako brže ugušiti, no istina je da time zapravo samo pogoršavate stvar jer nedostatak zraka uzrokuje grčenje krpelja zbog čega on još jače izlučuje slinu i ubacuje veće količine virusa. Ako je zaražen, naravno. 

Zato umjesto ulja i laka krpelja natopite vaticom s alkoholom i počnite postupak izvlačenja. Krpelja primite ili prstima ili tankom gazom/maramicom - da ga dobro osjetite pod prstima, ali da ga ni slučajno ne zgnječite ili pincetom namijenjenom baš njima (ako imate kućnog ljubimca onda ste takve pincete sigurno već vidjeli).  Krpelja lagano povlačite u svim smjerovima - lijevo i desno i čekajte da polako otpusti. Budite strpljivi i smireni jer izvlačenje ne traje baš par sekundi, da ne budete pregrubi te ga otkinete, a da je glava s rilcima i dalje u koži. Ukoliko vam se to dogodi, sterilizirajte iglicu i izvadite je iz kože na taj način. Naravno, kada su u pitanja djeca koja baš neće biti strpljiva kada ugledaju iglu, možete otići vašem liječniku da ga izvadi stručna osoba te potom dobro pregleda mjesto uboda. 

Simptomi zaraze 

Simptomi se mogu pojaviti već nakon nekoliko sati, ako mjesto uboda počne crveniti i oticati, a neki se mogu pojaviti i kasnije. Postoji nekoliko virusa i bolesti koje uzrokuju krpelji, no najčešći su: Meningoencefalitis i Lajmska borelioza. 
 
Simptomi Meningoencefalitisa vrlo su slični gripi i baš bi zato trebalo obratiti posebnu pozornost na njih jer ukoliko dođe do povišene temperature, glavobolje, povraćanja, bolova u mišićima ili nekog drugog simptoma sličnog gripi, svakako se obratite liječniku. Tu bolest inače prenose krpelji, a specifični su za proljetno/ljetno razdoblje i to na kontinentalnim područjima između rijeke Drave i Save. 
 
Za ovu vrstu zaraze postoje i cjepiva koja se preporučuju djeci i starijim osobama koje često borave u prirodi, a mogu se cijepiti djeca starija od godine dana. 
 
S obzirom da krpelja ima jako puno i na zagrebačkom području, tu najčešće "vladaju" krpelji zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lajmsku boreliozu, a simptomi su uočljivi na području oko uboda - crvenilo, osip i upalne reakcije, a ako se ne liječi, bolest može, osim kože, zahvatiti živčani sustav, srce i zglobove. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara