Trebaju li djeca nositi maske? HZJZ je dao odgovor na ovo pitanje

Trebaju li djeca nositi maske? HZJZ je dao odgovor na ovo pitanje
Foto: Pexels

OD DANAS je u Hrvatskoj obvezno nošenje zaštitnih maski za lice. Bile one pamučne ili kirurške, obvezne su u trgovinama i trgovačkim centrima, a mora ih nositi i osoblje u kafićima i restoranima. 

Međutim, pojedine osobe uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja.

“Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno, što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku”, pojašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako izuzeće od obveze nošenja maske imaju, između ostalih: 

- djeca u dobi do 2 godine,

- djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)

- djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno).

Izuzeće vrijedi i za osobe s određenim oblicima invaliditeta, osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, osobe s oštećenih sluhom, osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti, osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske:

- operite lice nježno sapunom i vodom, i to dva puta dnevno

- zamijenite masku ako je vlažna ili oštećena

- nosite masku preko nosa i usta, ne samo preko usta.

U slučaju jače izraženih promjena na koži lica, javite se liječniku obiteljske medicine ili pedijatru, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara