Uz ovaj trik i vi možete postati autoritet bez povišenih tonova

Uz ovaj trik i vi možete postati autoritet bez povišenih tonova

Foto: 123rf

UHVATITE li ponekad sami sebe kako nekontrolirano vičete u pokušajima uvođenja reda u svom domu? Kako to promijeniti, a svejedno djeci dati do znanja da moraju biti poslušna?

Prvo razmislite koji su najčešći uzroci vašeg povišenog tona. Dijete nije uradilo ono što se od njega tražili? Preglasno je, ne sluša ili se prepire s vama? Uglavnom, fokus je svakako na djeci. No, razlog povišenog tona najčešće je vrlo jednostavan, ne povezujete se s djecom.

Zvuči pomalo patetično, no ako malo bolje razmislite, vrlo rijetko imate vremena sjesti s djetetom i mirno mu objasniti što i kako treba napraviti, većinu toga djetetu govorite usput, dok kuhate ručak ili perete rublje i pritom na pameti imate još barem 10 zadataka koje prije spavanja morate riješiti.

Kako se riješiti vikanja?

Približite se djetetu.

Dotaknite djetetovo rame i smirenim tonom recite što imate. Osim što će vas dijete mnogo ozbiljnije shvatiti, nećete imati živčane ispade već ćete ostati smireni.

Kada dijete plače ili vrišti, približite mu se.

Kada ignoriraju vaše zahtjeve, približite se.

Kada djeca započnu raspravu, ne vičite, već se približite i tiho odgovorite.

Rezultat? Možda neće upaliti od prve, ali nakon što nekoliko dana ne povisite svoj ton niti jednom (a nije da nećete imati razloga), shvatit ćete da se situacija polako mijenja. Da se mijenjate vi, ali i vaše dijete. 

Bez povišenog tona!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara