Vaše malo dijete stalno laže? Evo što vam time poručuje

Vaše malo dijete stalno laže? Evo što vam time poručuje

Foto: Instagramu

NARAVNO da ćete dijete učiti da je laganje ružno, da se to ne smije, jer svaka laž ima posljedicu, no što kada bi vam rekli da su najnovija istraživanja pokazala kako je izuzetno dobro da vaše dijete počne lagati što prije. Aha - baš to kažu jer kako je laganje neizostavna faza odrastanja koju je doslovno nemoguće izbjeći, što se prije s tim pomirite to je bolje i za vaše živce, ali i za vaš ponos! 
 
Jer kako ste se veselili njihovim prvim riječima i ponosili ako su one došle ranije nego kod drugih vršnjaka, isto vrijedi i za male laži. To nisu velike okrutne laži, to je čisto izvrtanje istine u pokušaju da se dijete ili pohvali nečim što ga potajno veseli ili da vas iz čiste fore malo prevesla. 

Koliko je to dobro u njihovom razvoju istražio je Keng Lee, profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu koji je svoje istraživanje proveo na velikom broju djece u dobi od dvije i više godina, a rezultati su pokazali da čak 30 posto dvogodišnjaka, koji se već znaju verbalno izražavati, pomalo laže. Postotak raste kod djece nešto starije dobi pa tako barem 50 posto klinaca u dobi od tri godine voli malo zastraniti s istinom, a čak 80 posto četverogodišnjaka i petogodišnjaka doslovno uredno laže skoro svaki dan. 
 

I neka lažu, neka izmišljaju, jer to su ionako sitne, bezazlene laži od kojih nitko neće stradati, a koje ustvari znače da njihova mašta radi sto na sat. 
 
Zapravo, kako je ovaj stručnjak objasnio - laganje nije jednostavno, jer svaka laž uključuje dva vrlo važna momenta. Prvi je taj da dijete mora znati razlučiti što onaj kojem laže ima u svom umu, odnosno što on zna ili ne zna, a što se stručno naziva teorijom uma. Djeca koja su počela lagati pokazuju da je ta njihova sposobnost razvijena, odnosno znatno razvijenija od one kod djece koja još nisu počela sa svojim sitnim muljanjem. Druga važna stavka još je važnija. Ona se naziva izvršnom funkcijom, a znači da dijete ima razvijenu sposobnost planiranja i izbjegavanja neželjenih situacija, što znači da su mali lažovi zapravo snalažljiviji od djece koja još uvijek govore isključivo istinu. 
 
Ne brinite, naravno, jer riječ je o sitnim i bezazlenim lažima. Ako ih pitate što su jeli u vrtiću, sigurno će vas malo smuljati, možda zato što se zapravo uopće ne sjećaju što su jeli. Ili ako će vam reći da ih tete u vrtiću tuku i daju im piti rakiju i pivo, to je samo njihova mašta, koliko god to strašno zvučalo. Sigurno će ponekad i nekog drugog okriviti za nešto što su učinili oni, i u takvim im je situacijama potrebno objasniti da nije lijepo svaljivati krivicu na druge. U svakom slučaju, budite ponosni ako vaša djeca počnu lagati rano, ali ih unatoč tomu učite razlici između laži i istine te im objasnite da će se istina uvijek cijeniti. To je zalog za njihovu budućnost da ne ostanu mali lažovi, odnosno da se ne naviknu živjeti na krilima laži. 
 
I znajte da dijete, unatoč svom normalnom dječjem muljanju, nikada neće lagati o velikim i važnim stvarima. 
 
 

Happy girls are the prettiest!!!

Objavu dijeli La'ane Photography (@laanephotography)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara