Već u dobi od osam godina djeca mogu početi stvarati lošu sliku o svom izgledu

Već u dobi od osam godina djeca mogu početi stvarati lošu sliku o svom izgledu
Foto: 123RF

VEĆINA tinejdžera nezadovoljna je vlastitim izgledom. U vrijeme puberteta pronalaze mane na svom tijelu koje ih često prate i u odrasloj dobi.

Novo istraživanje Sveučilišta Melbourne otkrilo je poražavajući podatak da djeca mogu lošu sliku o vlastitom izgledu početi stvarati već u dobi od osam do devet godina.

Istraživanje se temelji na podacima prikupljenim od 1100 djevojčica i dječaka u toj dobi. Njihovo zadovoljstvo izgledom mjereno je pomoću dječje ljestvice poremećaja prehrane. Taj alat sastoji se od osam silueta djece čija tijela variraju od pothranjenog do pretilog.

Djeca su morala identificirati s kojim se likom mogu poistovjetiti te koja im silueta predstavlja idealan oblik tijela.

Podaci su pokazali da su djevojčice češće nezadovoljne vlastitim tijelom, dok su i neki dječaci s viškom hormona osjetili jednako nezadovoljstvo.

“Uvidjeli smo da su djeca i prije puberteta nezadovoljna vlastitim izgledom, a to povezujemo s razinama hormona koje se mijenjaju uoči ulaska u pubertet. Što je viša razina hormona, to su djeca nezadovoljnija izgledom. Međutim, takva djeca češće su jača i teža od svojih vršnjaka, a to je mogući uzrok loše slike o sebi”, izjavila je autorica istraživanja dr. Elizabeth Hughes.

Roditeljima je savjetovala da potiču djecu i često im govore koliko su nevjerojatna te da se tako bore protiv društvenih pritisaka i utjecaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara