Više ne možemo vjerovati ni faktoru 50

Više ne možemo vjerovati ni faktoru 50

Foto: Facebook

STIŽE ljeto, puno sunca i puno brige oko štetnih sunčevih zračenja, no dok imamo faktor 50 i djecu ne držimo cijeli dan na suncu, sve će biti u redu! A možda i neće! 

Kako bi upozorila javnost na štetne posljedice spreja za sunčanje koji uopće nije zaštitio kožu njenog trogodišnjeg djeteta mama Jenniffer Brandford Sayers objavila je ove grozne fotografije na Facebooku kojima je objasnila što se točno dogodilo i na što roditelji diljem svijeta moraju obratiti posebnu pozornost. 


Kako je napisala u svom postu, cijela je obitelj prije otprilike tjedan dana otišla na plažu. Uživali su ukupno pet sati i za to su vrijeme roditelji djecu namazali nekoliko puta - svaki put kada su izašli iz vode. 

U pitanju je bio dječji sprej s faktorom 50 Banana Boat kids Spray koji je, kako piše na deklaraciji, testiran, odobren od strane pedijatrijskih službi te preporučen od strane Skin Cancer Fondationa. Dakle, riječ je provjerenom proizvodi koji je trebao maksimalno štititi nježnu dječju kožu, ali nije. No, kako je ispričala za postaju WTVR, taj proizvod možda je odobrene od svih službi, ali kako je moguće da se primjerice vrlo sličan sprej, onaj koji bi trebao štiti još i više, a riječ je o spreju Banana Boat Kids Max protect and Play našao na listi 13 najgorih sredstava za sunčanje za 2016. godinu. Dakle, zaključila je, tu nešto jako ne štima. 

No da se vratimo priči. Roditelji su ovo trogodišnje dijete mazali onako kako piše na instrukcijama, sprejem su prvo posprejali u ruke i potom nježno umasirali u kožu malenog Liama. Posebno na kožu lica - nosa, čela i obraza, s obzirom da su ta područja najpodložnija suncu. 
Kada su se vraćali s plaže na njegovom licu nije bilo nikakvih tragova opeklina (kao što se vidi na prvoj fotografiji), ali sljedeće jutro nastala je panika. Liamu su na licu izbili plikovi koje su liječnici okarakterizirali kao opekline drugog stupnja, a oči su mu pritom toliko natekle da ih je jedva mogao otvoriti.

 
Roditelji su hitno tražili objašnjenje it tvrtke koja proizvodi spomenuti sprej, a odgovor naravno nije nikoga iznenadio - u tvrtki žale, ali napominju da je njihov proizvod testiran i siguran, ali da bi roditelji trebali koristiti sprej zajedno s drugim proizvodima za zaštitu od sunca. Ako je to potrebno, istaknuli iz tvrtke, a to postavlja onda logično pitanje - ako se uz kremu/sprej sa zaštitnim faktorom 50 mora koristiti i druga zaštita, što onda taj faktor 50 uopće znači? 

Naravno, roditelji svoju djecu kada su na suncu redovnu mažu sličnim, provjerenim kremama, stavljaju im i kape sa šiltom na glavu, tjeraju ih hladovinu i slično ali, što u tom slučaju onda uopće znači krema ako će, kao u ovom slučaju, dati samo lažnu sigurnost? 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara