Vrijeme je za med, ali koji, za što i kada?

Vrijeme je za med, ali koji, za što i kada?

Foto: 123tf

MED je silno zdrav to ne moramo ni govoriti, no jeste li sigurni da znate koju vrstu meda ćete dati svom malom djetetu da bi imao najbolji učinak na tegobe koja ga muče. 
 
Postoji jako puno vrsta meda, jako puno proizvođača koji se kunu u potpunu ljekovitost meda kojeg proizvode, no jako dobro znamo da mnogi od njih u čisti med znaju umiješati i mnogo šećera kako bi dobili na količini. 
 
Mnogi roditelji zato sve više nabavljaju med od malih proizvođača no ni oni najčešće nemaju licencu, često ni naljepnicu pa stoga ni tada ne možete znati kakav se točno sastav krije u teglici koju ste kupili. 
 
Osim toga, nije svaki med pravi med za pravu boljku koja vas muči pa stoga evo nekoliko činjenica o raznim vrstama meda koje možemo naći na našem tržištu. Onom na policama i onom kod provjerenih lokalnih proizvođača. 
 
Livadni med
 
Ovo je najuobičajeniji med jer se radi o medu od raznih cvjetova koje pčele prikupljaju na šarolikim livadama. Njegov sastav ovisi prvenstveno o podneblju i lokalitetu gdje je pelud prikupljena, no bez obzira na različitost sastava i boje koja varira od svjetlo žute do zagasito tamne, ovaj med će povoljno utjecati na probavu, bit će dobra pomoć kod djece koja se oporavljaju od bolesti, a preporučuje se i osobama s niskim krvin tlakom. 
 
Med od lipe 
 
Ovaj med baš nije preporučljiv za osobe koje pate od srčanih bolesti jer potiče metabolizam i ubrzava rad srca. Potiče i znojenje te je dobar saveznik kod gripe, prehlade, bronhitisa, a odličan je i za detoksikaciju. 

 
Med od kestena 
 
Kestenov med ima karakterističan intenzivan okus i miris, tamnije je boje, a odličan je saveznik kod probavnih smetnji. Dobro potiče i cirkulaciju te pomaže kod anemije. Ukoliko se konzumira s čajem, stručnjaci za bolji učinak preporučuju kamilicu, stolisnik, šipak ili čaj od majčine dušice. 
 
Med od maslačka 
 
Ovaj je med žut kao maslačak, a odličan je za probavne smetnje te čišćenje jetre. 
 
Med od vrijeska 
 
U kombinaciji s čajem od vrijeska odlično potiče iskašljavanje. Ima specifičan okus no ukoliko se zakamuflira u čaju dijete bi ga trebalo zavoljeti. Osim toga, med od vrijeska može biti dobar za sve generacije jer pomaže kod reumatskih oboljenja te bolestima mokraćnih kanala i mjehura. 
 
Med od bagrema 
 
Ovo je isto jedan od najuobičajenijih vrsta meda koje poznajemo i konzumiramo jer je vrlo blagog okusa i mirisa, a odličan je saveznik kod svih bolesti dišnih puteva, probavnih smetnji, dobar je i kod zatvora, a također se preporučuje i za opuštanje prije spavanja. Posebno ako patite od nesanice. 
 
Med od lavande
 
E ovo je med za trudnice! Ima nešto intenzivniji okus i aromu no ima dobra umirujuća svojstva, pospješuje probavu i jako je dobar protiv kašlja i bronhitisa. Iako djelotvoran, za trudnice je vrlo blagotvoran. 
 
Med od kadulje

Lavanda opušta, no kadulja opušta još i više. I ne preporučuje se samo za smanivanje stresa i napetosti već je dobar i kod dišnih problema te problema s mokrenjem s obzirom da djeluje kao dobar diuretik. 
 
Šumski med
 
Med od biljaka iz šume ima mnoštvo minerala te se preporučuje slobokrvnim osobama, a izuzetno je blag te ga smiju konzumirati i trudnice, mala djeca i sportaši s obzirom da podiže razinu energije u organizmu. 
 

Med od medne rose 

Ovaj se med naziva i medljikovac i to je posebna vrsta meda koja se dobiva od medene rose, odnosno proizvode ga biljne uši. Riječ o medu s izrazitim antiupalnim svojstvima i koristi se kod jačih oboljenja poput upale pluća. 
 
Planinski med
 
Med od bilja s planine odličan je saveznih kod raznih oboljenja - od problema s dišnim organima, do ginekoloških tegoba i problema s kožom. ovaj med ima iznimna ljekovita svojstva protiv raznih infekcija, a dobar i za podizanje imuniteta. 
 
Med od suncokreta 
 
Preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.
 
Blagotvorno djeluje na probavu te pomaže u liječenju kod plućnih, bubrežnih i srčanožilnih bolesti. Blagotvoran je kod upala sinusa i kožnih bolesti.
 
Med od ružmarina
 
Ovaj med ugodnog okusa ima jako povoljan učinak na probavne tegobe, probleme s jetrom i žući, a odličan je i za uklanjanje stresa i iscrpljenosti  s obzirom da vraća energiju. Odličan je i kod oporavka od bolesti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara