Zagrepčanka iskreno o zabrani boravka roditelja u bolnicama: Gledale smo se i plakale

Zagrepčanka iskreno o zabrani boravka roditelja u bolnicama: Gledale smo se i plakale
Foto: Facebook

MAMA dvoje djece Petra Ninčević, koja stoji iza bloga Lipstick Mom, još je jednom privukla pažnju.

Ona je već dobro poznato ime među domaćim mamama blogericama. Rado dijeli humoristične crtice iz vlastitog života, kao i brojne sretne trenutke majčinstva, a ne ustručava se govoriti i o brojnim izazovima s kojima se susreće. No osim o svakodnevici u kojoj glavne uloge imaju dvogodišnja Lota te četverogodišnji Lukas, često piše i o aktualnim temama. 

Ovog puta se osvrnula na trenutnu zabranu posjeta u bolnicama, kao i na zabranu boravka roditelja ili druge bliske odrasle osobe koja će biti uz dijete tijekom bolničkog liječenja. Do donošenja ovih odluka došlo je zbog pojave koronavirusa, a Petru je ova tema osobito pogodila jer je već ranije imala prilike vidjeti kroz kakvu traumu prolaze djeca koja moraju biti sama u bolnicama.

Zato je o svemu odlučila javno progovoriti.

"Lota je s mjesec dana starosti, točno 30. dan svog života završila na jedinici intenzivne njege. Dijagnoza: gripa i bronhiolitis. Nekoliko sondi na tako malom tijelu. U 14 sati popodne je bila okej, u 15 sati počela kašljucati, u 20 sati završile smo u bolnici, a u ponoć joj je pjena izlazila na usta. Meni je to bilo najgorih tjedan dana života", započela je ova mama svoju priču.

Kako je njezina kći u to vrijeme bila novorođenče, Petra je cijelo vrijeme bila uz nju. Nažalost, nisu sva djeca bila te sreće.

"Jednu večer došao je dečkić od cca 2,5 godine, znam da je bio nešto malo stariji od Lukasa. Za njegovu mamu nije bilo mjesta u bolnici. Molila je sestre da je ostave u bolnici, da će spavati na podu ispod kinderbeta ili sjediti na stolcu cijelu noć, no nisu joj dozvolile. Znam da nije do njih, takva su pravila", opisala je situaciju koja se odvijala pred njezinim očima.

Kako objašnjava, "tada su u bolnici mogle ostati mame djece do 6 mjeseci starosti, a ako je dijete starije, onda ako ima mjesta u bolnici".

"Ne znam moram li vam pisati koliko je to dijete vrištalo dok mu je mama plačući odlazila iz bolnice. To dijete je cijelu noć plakalo, držalo se za rešetke kinderbeta i zvalo mamu. Plakala sam ja s njim. U nekoliko navrata došla sam do njegovog krevetića, pomazila ga, htjela ga utješiti, no sestre su vikale na mene da se maknem i udaljim. Imao je drugu dijagnozu i htjele su da ne ostvarujem bliski kontakt s njim kako mu ne bih prenijela Lotinu bolest, ili njoj njegovu", prisjetila se Petra te dodala: "Ja uopće ne mogu pojmiti što je tom jadnom djetešcu prolazilo kroz glavu i što je on mislio, zašto ga je mama ostavila. Evo i sad mi se srce slama kad se sjetim."

No to nije bila jedina neugodna situacija kojoj je prisustvovala.

"Nadalje, u boksu do nas bilo je dijete romske populacije. I to jadno djetešce je imalo nesreću da je tu našu zadnju noć u smjeni bila sestra koja dijete nije ni pogledala. Nervozno ga je primila i presvukla, onako grubim pokretima, a djetetu je cijelu noć ispadala duda i plakalo je. Nije se htjela dignuti da djetetu da dudu. On je bio u sredini, ja u desnom boksu, a jedna mama u lijevom. Između su bila stakla i sjećam se da smo se ta mama i ja gledale kroz staklo i plakale jer nam je bilo nepojmljivo da netko može biti tako bešćutan prema bebi. U jednom trenutku kad se sestra maknula, poskrivećki sam otišla u sobu i dala djetetu dudu. I opet plakala", opisala je.

Ipak, istaknula je kako "ne kaže da je to uvijek tako i ne želi roditeljima čija su djeca sad sama u bolnicama stvarati dodatni stres". "Ali želim da svako dijete ima pravo da roditelj bude uz njega u ionako stresnim trenucima", napisala je.

Na kraju, pozvala je svoje pratitelje da potpišu Peticiju za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja koju je pokrenula udruga Roda.

"Naš zdravstveni sustav opet nije prepoznao potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece, te ona ukidanjem posjeta opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka u bolnici uz njih jedan od roditelja ili druga djetetu bliska odrasla osoba pa čak i da im dolazi u kratki posjet", poručuju iz udruge Roda.

Osim toga, kako u ovoj udruzi tvrde i kako navode u opisu peticije, "bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta".

Objava Petre Ninčević dosad je na Facebooku prikupila gotovo tisuću lajkova, podijeljena je više od 170 puta te je zaradila jednako toliko komentara. U mnogim od tih komentara su i drugi roditelji progovorili o traumatičnim situacijama u kojima su svoju djecu morali ostaviti samu u bolnicama diljem Hrvatske.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara