Zašto bake unuke vole više od vlastite djece?

Zašto bake unuke vole više od vlastite djece?
Foto: Pixabay

PREMA nedavno provedenoj studiji, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti. Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj djeci. Bright Side predstavlja razloge zbog kojih se to događa.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Martha Stewart (@marthastewart48) on

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su vam odrasla i nemate potrebe da im stalno pomažete. Napokon imate vremena biti sa svojim unucima. Sada ste bliži mirovini nego kad ste bili roditelj ili ste već u mirovini i možete iskoristiti to vrijeme da naučite unuke sve što znate.

Bake nisu kritične kao roditelji

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kris Jenner (@krisjenner) on

Obično je djeci jako lako zavoljeti svoje roditelje jer žive s njima i dijele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji katkad mogu biti jako kritični prema svojoj djeci, što frustrira obje strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvijek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritiziranjem.

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju djecu

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sharon Osbourne (@sharonosbourne) on

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom djecom. Mogu analizirati gdje su emocionalno pogriješile sa svojom djecom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplicirana od roditeljske

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Beth Chapman (@mrsdog4real) on

Roditelji su odgovorni za djetetovu edukaciju i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu. Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i savjeta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara