Zbog koronavirusa se sve više žena u SAD-u odlučuje na porođaj u vlastitom domu

Zbog koronavirusa se sve više žena u SAD-u odlučuje na porođaj u vlastitom domu
Foto: Unsplash

SVE više bolnica u SAD-u zbog pandemije virusa covid-19 mijenja politiku vezanu za to tko može biti prisutan tijekom porođaja. Iako to nije prva stvar koja bi većini žena pala na pamet, budući da po novim pravilima njihovi partneri trenutno ne mogu prisustvovati porodu, jako veliki broj njih odlučuje se za porod kod kuće.

“Nikad u milijun godina nisam mislila da ću roditi kod kuće”, izjavila je za portal TODAY Kelsey Nixon koja trenutno očekuje četvrto djece. Prvih troje rodila je u bolnici i partner je svaki put bio s njom. Budući da se prošlog tjedna Idaho, u kojem Kelsey živi, priključio saveznim državama koje su zbog pandemije virusa covid-19 ograničile kretanje i zabranile posjete i pratnje u bolnici, Kelsey se odlučila za rađanje kod kuće.

Koncept rađanja kod kuće već neko vrijeme postoji u SAD-u, ali zbog trenutnog interesa javnosti pokrenuta je dodatna kampanja za informiranje trudnica o preduvjetima koje bi trebale ispunjavati da mogu roditi kod kuće. Među ostalima, oni uključuju zdravlje trudnice (žene s hipertenzijom ili dijabetesom tipa 1 ne bi trebale rađati od kuće), jednoplodnu trudnoću, neimanje prethodnih komplikacija u trudnoćama (ili pobačaja) te neimanje zdravstvenih problema direktno vezanih za trudnoću (poput preeklampsije ili gestacijskog dijabetesa).

Uz to, na pripremnom razgovoru koji se vodi s trudnicama babice traže svjesnost o tome što sve uključuje takav porod.

“Pitamo sve trudnice jesu li svjesne da ovakav porod isključuje mogućnost epiduralne, da može biti puno bolniji od poroda u bolnici i da postoji određena mogućnost da se stvari zakompliciraju, a da u blizini nema nikoga tko može automatski djelovati”, objasnila je za TODAY primalja Jennie Joseph koja vodi te razgovore u Orlandu na Floridi.

Još jedna stvar koju ne treba zanemariti kod poroda kod kuće je cijena. Cijeli porod može koštati između 3 i 9 tisuća dolara i većina zdravstvenih osiguranja nema ga uključenog u osnovni paket.

Bez obzira na veliku buru koju je odluka o limitiranju mogućnosti prisustvovanja porodu izazvala, vlasti u SAD-u i dalje ustraju u tome da su dužne i liječnicima i medicinskom osoblju osigurati normalne i relativno sigurne uvjete za rad. Bolnice također upozoravaju da zbog pandemije i velikog broja intervencija koje imaju postoji mogućnost da, u slučaju nekog problema, neće moći dovoljno brzo intervenirati pa mole za razumijevanje kod trudnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara