Zbog posla kojim se bavite možete biti loša majka, evo kako to prepoznati

Zbog posla kojim se bavite možete biti loša majka, evo kako to prepoznati
Foto: 123RF

KADA majke traže novi posao, često odluku temelje prema visini plaće ili fleksibilnosti posla. Ali, prema istraživanjima, postoji barem još jedan čimbenik koji moraju uzeti u obzir.

Majke moraju razumjeti s kakvim ljudima rade jer toksično uredsko okruženje može upropastiti njihov život, ali i život njihove djece te moraju mudro birati, piše portal BrightSide.

Imate "loš posao"

Loše radno okruženje uglavnom se odnosi na nedostatak brige za druge i ne mora se vezati samo uz lošeg šefa. To, na primjer, može uključivati uvredljive primjedbe o drugima i isključivanje ljudi iz tima.

Svoje probleme s posla nosite doma

U jednom istraživanju sudjelovalo je 146 zaposlenih majki i njihovih partnera koji su otkrili kako se prema njima odnose na poslu i koliko vjeruju da su djelotvorni kao roditelji.

Rezultati su bili prilično jasni: loša kultura na radnom mjestu obično se donosi kući i može imati velike posljedice.

To se može vidjeti kod majki koje su se morale suočiti s izazovnim situacijama s kolegama na poslu pa su sklone koristiti strože i autoritarnije stilove kad je u pitanju majčinstvo.

Autoritativni roditelji utječu na društvenu prilagodljivost svoje djece

Autoritativni roditelji imaju velika očekivanja i češće postavljaju jasna pravila. Također, ne pružaju svojoj djeci produktivne povratne informacije i podršku koja im je potrebna te zbog toga djeca imaju puno problema.

Na primjer, mogu pokazati agresivno ponašanje izvan doma ili mogu biti sramežljivi i plašljivi u komunikaciji s drugima, a to sve može dovesti do depresije i tjeskobe, slabe samokontrole i manjka socijalnih vještina.

Toksični uredi uvjeravaju majke da nisu učinkoviti roditelji

Vrijedi spomenuti da je loša radna atmosfera dovela do toga da se mnoge majke osjećaju kako nisu učinkoviti roditelj.

To se može objasniti tako što takve majke pokušavaju kontrolirati sve što se događa u životu njihove djece.

Što učiniti?

Kada postanete svjesni da vaši svakodnevni događaji na poslu utječu na vaš odnos s djecom, možete odrediti koji će biti vaš idući korak. 

Na primjer, možete razgovarati sa šefom ili kolegama o nezdravom radnom okruženju, izbjegavati osobe koje vam ne odgovaraju ili pronaći drugi posao.

Također možete pokušati promijeniti roditeljski stil, a poslovne probleme ostaviti gdje im je i mjesto - na poslu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara