Želite imati djecu? Prestanite piti alkohol, kaže istraživanje

Želite imati djecu? Prestanite piti alkohol, kaže istraživanje
Foto: 123RF

KAD radite na bebi, briga za zdravlje obično je usmjerena na žene. No, novo otkriće sugerira da i muškarci trebaju poraditi na nekim stvarima.

Naime, prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u European journal of Preventive Cardiology, muškarci bi se, da povećaju šanse za začeće, trebali odreći alkohola.

Znanstvenici su pregledali postojeće studije o učincima alkohola koji su doveli do trudnoće. Otkrili su da postoji povezanost između urođenih srčanih mana djeteta i navika pijenja oca prije začeća.

Muškarci koji su pili alkohol do tri mjeseca prije začeća povećali su šansu za razvoj prirođenih srčanih bolesti za 44 posto. Oni koji su pili pet do šest pića povećali su rizik za 52 posto. 

Urođene srčane mane mogu promijeniti način na koji krv kola kroz taj važan organ. Oštećenja mogu biti jednostavna, ali i složena koja mogu uzrokovati komplikacije opasne po život, pojasnili su stručnjaci iz Mayo klinike.

“Pijenje alkohola šteti zdravlju osobe koja to radi, ali i nerođenoj djeci”, kaže autorica studije Jiabi Qin te savjetuje muškarcima da prestanu piti alkohol šest mjeseci prije začeća, a ženama da izbjegavaju alkohol godinu dana prije začeća, kao i u trudnoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara