Znanost ima dokaze: Ako vaše dijete voli dinosaure, super pametno je

Znanost ima dokaze: Ako vaše dijete voli dinosaure, super pametno je
Foto: Instagram

AKO je vaše dijete opsjednuto dinosaurima i zna sve o T-Rexu, opustite se i uživajte. Zašto? Ispostavilo se da to znači da vaše dijete ima tendenciju biti natprosječno inteligentno, vjerojatno će bolje moći usmjeriti pažnju, bolje će baratati jezičnim vještinama i obrađivati informacije.

Ukratko, djeca koja vole dinosaure bit će bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri zasebna istraživanja posvećena onome što znanstvenici nazivaju “intenzivnim interesima”.

Još 2007. u časopisu Developmental Research je objavljeno istraživanje prema kojem će trećina male djece u nekom trenutku razviti poseban interes za neku temu, a dinosauri su najpopularnija opsesija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Rebecca (@beckseee)

Znanstvenici još uvijek nisu dokučili što izaziva taj intenzivan interes, ali je sigurno da djeca u dobi od druge do šeste godine mogu imenovati više dinosaura od svojih roditelja.

Pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Kelli Chen smatra da je to dokaz da možete učiti, a da ne znate da to činite. 

“Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i stjecanje stručnosti je općeniti proces učenja. Istraživanje teme i njeno usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanja”, pojašnjava i dodaje da je dječje osnovno zanimanje igra pa kroz nju najbolje uče.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Paulina Puzio (@pinka_paulina)

No ne radi se samo o dinosaurima, već i o tome da djeca vole pokazati da znaju više i bolje od svojih roditelja.

“Zbog toga se osjećaju moćnima. Ako roditelj može imenovati tri ili četiri vrste dinosaura, a dijete 20, u sebi će razvijati osjećaj autoriteta”, smatra paleontolog Kenneth Lacovara.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da se interes za određenu temu kod djece značajno smanjuje o roku od šest mjeseci do tri godine, ali ono što djeca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara