Znate li zašto je važno da se djeca igraju uloga i pretvaraju da su netko drugi?

Znate li zašto je važno da se djeca igraju uloga i pretvaraju da su netko drugi?

Foto: 123rf

RAZVIJANJE mašte važan je dio djetinjstva, ali možda niste znali da je kreativna, maštovita igra ključan dio djetetova razvoja. Takva igra nije samo važna za dijete, nego je i vrlo zabavna te lagana.

Kreativna igra i razvoj mašte mnogo su više od puke zabave. "Igra je važna za dugoročan kognitivan razvoj. To nije slučajna stvar, nego je biološki programirano. Maštovita igra pomaže nam u shvaćanju svijeta koji nas okružuje", ističe direktorica Centra za dječju kreativnost Elizabeth Rood za portal Sheknows.

Rood ističe da maštovita igra djeci pomaže na više razina u socijalnom razvoju te gradi vitalno važne veze ne samo s članovima obitelji, nego i unutar mozga. Kada su njihovi kreativni pokušaji prepoznati od strane odraslih, djeca će naučiti da su njihovi stavovi, misli i izričaji vrijedni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje različitih opcija

Pretvaranje i igranje uloga djeci omogućuju da istražuju različite opcije i ne prihvaćaju prvu ideju koja im je prezentirana. Maštanje je presudno za razvoj kreativnosti, empatije, rješavanje problema, ali djeca ga koriste i kako bi prevladala strahove te istražila svoje snove.

Kada se prave da su netko drugi, djeca često rješavaju svoje emocionalne brige i probleme. Nekima je to rješavanje strahova od napuštanja, za druge prevladavanje osjećaja ljubomore, a neki igrom rješavaju sukobe s izmišljenim čudovištima koja ih proganjanju - vješticama, babarogama i sl., ali i stvarnima kao što su smrt, bolest i nasilje.

Mališani često imaju i imaginarne prijatelje koji im služe za rješavanje određenih društvenih situacija u sigurnom okruženju. Djeca si stvore prijatelja koji im pravi društvo dok se osjećaju usamljeno ili da ih utješi kada su tužna ili pod pritiskom. Imaginarni prijatelj razumije sve njihove probleme, i to je posve normalan dio razvoja.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara