Prema znanstvenim istraživanjima, ovo je 6 prednosti konzumacije kurkume
KURKUMA je već tisućama godina glavna namirnica u tradicionalnoj medicini. Suvremena znanost potvrdila je neke zdravstvene prednosti ovog začina, od njegovih protuupalnih svojstava do uloge antioksidansa.
Kurkumin - aktivna kemikalija koja daje kurkumi žutu boju - odgovoran je za većinu ovih dobrobiti, ali ga tijelo teško apsorbira. Stoga je zdravstvene prednosti kurkume teško mjeriti. Dosad niti kurkuma niti njezina aktivna komponenta kurkumin nisu odobreni za liječenje bilo koje bolesti.
Evo nekih zdravstvenih prednosti kurkume i savjeta kako je više uvrstiti u svoju prehranu, prema Insideru:
Kurkuma smanjuje upalne procese
Upala je prirodni odgovor imunološkog sustava i javlja se svaki put kad se tijelo ozlijedi. Upala izolira ozlijeđeno područje od obližnjeg zdravog tkiva omotavajući ga u štit od bijelih krvnih stanica kao dio tjelesnog procesa ozdravljenja.
Međutim, u nekim slučajevima, upalni odgovor vašeg tijela pokreće se bez ozljede ili akutne situacije. Ako upala postane kronična ili pretjerana, može dovesti do trajnih oštećenja i niza kroničnih bolesti, od srčanih bolesti do dijabetesa.
Simptomi akutne upale uključuju crvenilo, osjetljivost, bol, otekline i žarenje.
Medicinska analiza iz 2017. objavljena u Foodsu otkrila je da kurkumin ublažava upalu kod pacijenata s osteoartritisom - kroničnom bolešću koju karakteriziraju ukočenost zglobova i povremene upale.
Pacijenti koji su uzimali 1000 mg kurkumina dnevno tijekom osam do dvanaest tjedana primijetili su smanjenje simptoma upale poput jutarnje ukočenosti, oteklina zglobova, boli i motoričkih problema.
Kurkuma je antioksidans
Medicinski pregled iz 2018. objavljen u European Journal of Medicinal Chemistry otkrio je da kurkumin djeluje kao antioksidans. Antioksidansi su stabilne molekule koje utječu na djelovanje slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali dolaze iz prirodnih metaboličkih procesa poput probave i iz vanjskih izvora poput zagađenja ili dima cigareta.
Kad je u tijelu uravnotežen broj slobodnih radikala i antioksidansa, slobodni radikali pomažu u borbi protiv patogena. Međutim, kada se ravnoteža poremeti, a slobodnih radikala ima više nego antioksidansa, dolazi do oksidativnog stresa.
Oksidativni stres je kada slobodni radikali počnu oštećivati proteine, masno tkivo i staničnu DNK. S vremenom, ovo kontinuirano oštećenje može dovesti do bolesti poput dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Kurkuma bi mogla pomoći u liječenju raka
Mnoga su se istraživanja kurkumina usredotočila na njegov potencijal za liječenje ili ublažavanje simptoma različitih vrsta raka. Budući da postoji povezanost između kronične upale i razvoja raka, protuupalna i antioksidativna svojstva kurkumina mogu se pokazati korisnima u borbi protiv bolesti.
Zapravo, liječnička analiza iz 2019. objavljena u časopisu Nutrients utvrdila je da kurkumin može spriječiti proliferaciju stanica raka dojke, čime usporava rast tumora. Ista analiza je otkrila da se kurkumin istražuje kao lijek za rak pluća, debelog crijeva, gušterače i neke druge vrste raka. Iako su rezultati neuvjerljivi, studije su pronašle obećavajuće rezultate u laboratorijima i studijama na životinjama.
Najveća prepreka u korištenju kurkumina u liječenju raka je nesposobnost ljudskog tijela da ga apsorbira u bilo kojoj značajnijoj količini. Farmakolozi rade na prevladavanju ove prepreke, ali dok ne uspiju, niti kurkuma niti kurkumin ne koriste se za liječenje raka.
Kurkuma može poboljšati zdravlje srca
Studija iz 2020. objavljena u Journal of Clinical Medicine pokazala je da su zdravi sudionici koji su konzumirali između 80 i 4000 mg kurkumina dnevno primijetili poboljšane ključne pokazatelje zdravlja srca. To je uključivalo smanjenje količine masti u njihovoj krvi, kao i pad ukupnog kolesterola i LDL ("lošeg") kolesterola.
Iako je konzumiranje 4000 mg kurkumina dnevno mnogo, trenutno nema poznatih nuspojava povezanih sa spojem. Međutim, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, posavjetujte se s liječnikom prije konzumiranja velikih količina kurkumina jer je poznato da razrjeđuje krv i sprječava zgrušavanje.
Kurkuma može ublažiti depresiju i potaknuti rad mozga
Prema rezultatima studije iz 2018. objavljene u European Journal of Medical Chemistry, konzumacija od 500 do 1000 mg kurkumina dnevno tijekom najmanje šest tjedana poboljšala je simptome depresije i smanjila anksioznost u više kliničkih ispitivanja.
Znanstvenici su također istraživali može li kurkumin potencijalno liječiti ili spriječiti razvoj iscrpljujućih neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti. Prema pregledu iz 2008. objavljenom u Annals of Indian Academy of Neurology, kurkumin bi mogao biti učinkovit u upravljanju čimbenicima koji bi mogli dovesti do razvoja Alzheimerove bolesti. To uključuje upalu, oksidativni stres i stvaranje beta-amiloidnih plakova - nakupina malih vlakana - u mozgu.
Kurkuma pomaže zdravlju kože
Zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, kurkumin može čak poboljšati izgled kože.
Medicinski pregled iz 2007. objavljen u Advances in Experimental Medicine and Biology otkrio je da kurkumin ima i svojstva zacjeljivanja rana, što ga čini dobrim tretmanom za kožna stanja poput vitiliga, psorijaze i raznih ekcema.
Lokalni tonici i masti koji sadrže kurkumin smanjili su vrijeme potrebno za zacjeljivanje rana na koži, poboljšali distribuciju kolagena - proteina koji koži daje elastičnost - i potaknuli rast novih krvnih žila.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati