Ne želite da netko čita vaše razgovore s ChatGPT-om? Stigla je nova opcija
OPENAI je predstavio novu opciju koja korisnicima ChatGPT-a omogućuje zaključavanje pojedinih razgovora kako bi ih zaštitili od znatiželjnih pogleda. Značajka je posebno korisna kada netko drugi ima pristup njihovu mobitelu ili računalu, a ne žele da ta osoba vidi njihove privatne razgovore. Razgovori se mogu zaštititi četveroznamenkastim PIN-om ili otiskom prsta i prepoznavanjem lica na uređajima koji to podržavaju, piše TechCrunch.
Kako funkcionira zaključavanje razgovora?
Za razliku od privremenih razgovora, koji se ne pojavljuju u povijesti, zaključani razgovori ostaju spremljeni i korisnici im se mogu vratiti kad god požele. Iz OpenAI-ja objašnjavaju da je nova opcija korisna, primjerice, za planiranje iznenađenja ili razgovore o privatnim stvarima koje ne želimo dijeliti s drugima.
Nakon zaključavanja razgovor se premješta u poseban odjeljak pod nazivom "Zaključani razgovori" (Locked Chats). Više se ne prikazuje među uobičajenim razgovorima, prikvačenim razgovorima ni u rezultatima pretraživanja.
Što je s memorijom i sigurnošću?
Ako korisnik ima uključenu memoriju ChatGPT-a, zaključani razgovori imaju vlastitu, odvojenu memoriju. To znači da ChatGPT može pamtiti informacije iz tih razgovora, ali ih neće koristiti u ostalim razgovorima.
Ipak, iz OpenAI-ja upozoravaju da zaključavanje ne znači i potpunu zaštitu podataka. Razgovori nisu dodatno zaštićeni enkripcijom s kraja na kraj niti se pohranjuju u poseban, šifrirani prostor.
Zaključavanje također ne mijenja koliko se dugo razgovori čuvaju, ne briše informacije koje je ChatGPT zapamtio prije zaključavanja i ne utječe na postavku kojom korisnici dopuštaju korištenje svojih razgovora za poboljšavanje modela.
Važno je znati i da se resetiranjem PIN-a trajno brišu svi zaključani razgovori, zajedno s datotekama i ostalim sadržajem koji se u njima nalazi.
Tko može koristiti novu opciju?
Zaključavanje nije moguće uključiti za privremene, arhivirane i grupne razgovore. Opcija nije dostupna ni za razgovore nastale putem podijeljenih poveznica, razgovore s postavljenim zakazanim zadacima te one koji sadrže snimke sastanaka.
Nova značajka namijenjena je korisnicima paketa ChatGPT Free, Go, Plus, Pro, Business, Enterprise i Edu, dok neće biti dostupna u verziji ChatGPT for Healthcare, namijenjenoj zdravstvenim ustanovama.
Uvođenje nove opcije počelo je u utorak, 20. listopada, pa je moguće da je neki korisnici još ne vide.