BRAZILSKI ZNANSTVENICI OTKRILI PRIRODNU BESKOFEINSKU KAVU
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubitelji kave koji uživaju u bogatoj aromi i okusu omiljenog napitka, no ne podnose kofein, uskoro bi mogli doći na svoje brazilski znanstvenici otkrili su vrstu kave koja ne sadrži kofein, objavio je časopis Nature.
"Otkrili smo prvu beskofeinsku Coffea arabicu", rekao je Paul Mazzafera, znanstvenik brazilskog Universidade Estadual de Campinas. Na beskofeinsku kavu otpada oko 10 posto svjetske potrošnje kave, no u procesu uklanjanja kofeina nestaju i neki ključni okusi.
Coffea arabica najkultiviranija je i najtraženija vrsta kave. Na nju otpada oko 70 posto svjetske proizvodnje kave.
Znanstvenici su, rekao je Mazzafera, pokušali križati arabicu s divljim vrstama koje ne sadrže kofein, a potječu s Madagaskara, no dobili su napitak loše kakvoće.
Beskofeinska arabica, koja potječe iz Etiopije, još nije uzgajana u komercijalne svrhe pa znanstvenici ne mogu znati hoće li biti isplativa. To, međutim, namjeravaju ispitati, a planiraju je križati i s visoko plodnim komercijalnim vrstama kako bi ih pretvorili u beskofeinske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Japanski znanstvenici su prošle godine objavili da su proizveli genetski modificirane vrste kave koje sadrže manje kofeina od normalnih, no Mazzafera tvrdi da nije riječ o arabici.
Pokaže li se beskofeinska arabica komercijalno isplativom, prirodna beskofeinska kava na tržištu bi se mogla naći za pet do šest godina. Kava nastala njezinim križanjem s drugim arabicama mogla bi se pak čekati još 15 godina.
(Hina) xzt ydv
"Otkrili smo prvu beskofeinsku Coffea arabicu", rekao je Paul Mazzafera, znanstvenik brazilskog Universidade Estadual de Campinas. Na beskofeinsku kavu otpada oko 10 posto svjetske potrošnje kave, no u procesu uklanjanja kofeina nestaju i neki ključni okusi.
Coffea arabica najkultiviranija je i najtraženija vrsta kave. Na nju otpada oko 70 posto svjetske proizvodnje kave.
Znanstvenici su, rekao je Mazzafera, pokušali križati arabicu s divljim vrstama koje ne sadrže kofein, a potječu s Madagaskara, no dobili su napitak loše kakvoće.
Beskofeinska arabica, koja potječe iz Etiopije, još nije uzgajana u komercijalne svrhe pa znanstvenici ne mogu znati hoće li biti isplativa. To, međutim, namjeravaju ispitati, a planiraju je križati i s visoko plodnim komercijalnim vrstama kako bi ih pretvorili u beskofeinske.
Japanski znanstvenici su prošle godine objavili da su proizveli genetski modificirane vrste kave koje sadrže manje kofeina od normalnih, no Mazzafera tvrdi da nije riječ o arabici.
Pokaže li se beskofeinska arabica komercijalno isplativom, prirodna beskofeinska kava na tržištu bi se mogla naći za pet do šest godina. Kava nastala njezinim križanjem s drugim arabicama mogla bi se pak čekati još 15 godina.
(Hina) xzt ydv
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati