Bizarni savjeti za ljepotu iz 1873. godine

Bizarni savjeti za ljepotu iz 1873. godine

Foto: Vanity Fair

ŠAMPON od goveđe leđne moždine, maske za lice od svinjske masti, četkice za zube od dlake jazavca. Zvuči bizarno, ali to su stvarni savjeti za ljepotu iz beauty vodiča iz daleke 1873. godine!

British Library nedavno je ponovno objavio dva beauty vodiča iz doba kraljice Viktorije s trikovima koji su za današnje prilike zaista vrlo čudni. "Beauty, What It Is and How to Retain It" dokaz je da briga oko ljepote nije nešto što su izmislile novije generacije. Pokrivaju se svi aspekti beauty režima od formiranja tijela i brige o tenu do zdravlja i haljina. Neki savjeti su bezvremenski, dok drugi podsjećaju na vrijeme kada je priručnik nastao.

"Voda za pranje treba biti kišnica, ali londonsku kišnicu trebali bi filtrirati da biste je očistili od prljavština", piše u beauty vodiču iz nekog drugog vremena jer teško je uopće pomisliti da bi netko koristio filtriranu kišnicu za njegu lica uz sve gotove proizvode koji su nam nadohvat ruke. Oni koji su spremni eksperimentirati starinskim receptima i savjetima znaju gdje mogu potražiti inspiraciju.

Vrijeme vladavine kraljice Viktorije sinonim je za striktno moralno razdoblje, doba obuzdavanja seksualnosti i korištenja minimalne količine make upa. No unatoč tome, unapređenje samih sebe i tada je bilo in, a iz te kategorije je nemoguće potpuno isključiti brigu o ljepoti.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara