Istraživanje koje nije iznenadilo nikoga: Muškarci su narcisoidniji od žena

Istraživanje koje nije iznenadilo nikoga: Muškarci su narcisoidniji od žena

Foto: Screenshot Youtube

IZNENAĐENJE ili ne, znanost ima dokaze za takve tvrdnje.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja, za pripadnike jačeg spola vjerojatnije je da će pokazati znakove narcisoidnog ponašanja - manipulacija, arogantnost, agresija i slično - nego pripadnice ljepšeg spola.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Bulletin, a istraživanje je trajalo gotovo tri desetljeća, na oko pola milijuna muškaraca i žena, a podrazumijevalo je praćenje reakcija sudionika na izjave poput "da ja vladam svijetom, on bi bio puno bolje mjesto", "znam da da sobar, jer mi svi to govore", "volim imati vlast nad ljudima" i slično. Rezultati su tako pokazali , kako su se muškarci nedvojbeno više puta složili s takvim izjavama, odnosno ponašali više narcisoidno od žena, bez obzira na dob ili rasu. Narcisoidnost je u istraživanju definirana kao osjećaj za vodstvo i egzibicionizam.
 
I dok neke osobine narcisoidnosti ponekad mogu biti vrlo korisne, nisu sve tako dobre. "Narcisoidnost je povezana s raznim međuljudskim poremećajima, uključujući nesposobnost za održavanje zdravih dugoročnih odnosa, neetičko ponašanje i agresiju", otkrila je Emily Grijalva, voditeljica istraživanja za Glamour.
 
I dok mala razina narcisoidnosti može biti privlačna, jer daje dojam da je osoba samopouzdana, visoka razina može biti vrlo neprivlačna. Narcisoidni muškarci tako imaju velikih problema u vezama, vjerojatno zato što su previše usredotočeni na sebe. 
 
Biste li ikada bile s jednim takvim?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara