Kako ne upropastiti poslovni ručak

Kako ne upropastiti poslovni ručak

Foto: V magazine

POSLOVNI je ručak sjajan način za povezivanje s kolegama, klijentima i potencijalnim investitorima, a u idealnim uvjetima može pomoći u unaprjeđenju karijere. Na prvi se pogled takvo što čini vrlo jednostavnim - pojedete obrok, netko plati, a kasnije svatko krene na svoju stranu uz lijepe pozdrave i sklopljen posao. Svatko od nas zna da se na listi zabrana nalaze velike količine alkohola, razgovor o religiji ili pak propalim vezama, odnosno brakovima. Laura M. Holsen, novinarka New York Timesa tvrdi da je plaćanje računa zapravo ogledalo financija određene tvrtke. To bi značilo da će račun platiti tvrtka koja ima više novaca, no opet - po starim pravilima, tu bi obvezu na sebe trebalo preuzeti poduzeće koje je sastanak i ugovorilo. Kako bi spriječila neugodne situacije, slijedi ovih nekoliko natuknica:

Pažljiv odabir restorana

Provjeri na više izvora o kakvom se restoranu radi i kakvu hranu nudi. Također, pobrini se da saznaš nešto o ljudima koje vodiš na ručak kako se ne bi dovela u neugodu situaciju da skupinu vegetarijanaca odvedeš na sočan odrezak.

Važnost ambijenta

Iako je hrana savršeno ukusna i povoljna, pažnju treba obratiti i na okruženje u kojem ćete provesti nekoliko sati. Glasna buka koja dopire iz zvučnika i opetovano ponavljanja rečenica sigurno ti neće pomoći da sklopiš posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedi nešto prije

Navaliti na hranu kao izgladnjelo dijete iz Afrike nije niti najmanje privlačno za vidjeti, a također će te spriječiti u neobaveznom čavrljanju budući da će ti usta uvijek biti puna hrane. Zapamti, poslovni su ručkovi namijenjeni druženju više nego jelu pa stoga pojedi nešto prije nego što odeš u restoran.

Skloni mobitel

Većina ljudi zna osnove Bontona u restoranu, ali u žurbi često zaboravimo na sitnice poput gašenja zvukova na mobitelu. Također, nije ga prikladno držati nasred stola na vidljivom mjestu, a iako tvoji kolege neprestano provjeravaju poruke, ti nemoj biti jedna od njih.

Plaćanje računa

Nekad su se svađe vodile oko plaćanja računa a danas se taj papirić zadržava na rubu stola malo dulje nego što je to uobičajeno, što stvara osjećaj neugode. "Umjesto deserta, mnogi se obroci završavaju hladnim kalkuliranjem tko će platiti račun", izjavila je Laura Holsen. Važno je ne natezati previše oko ove sporne stavke - ako netko ponudi platiti, pristojno se ponudi i ti, ali ako osoba inzistira, nakon toga odustani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara