Mali vodič kroz boje: Što označavaju i kako na nas djeluju

Mali vodič kroz boje: Što označavaju i kako na nas djeluju

Foto: Benetton

DOBRO je poznato da boje imaju ozbiljan utjecaj na naše psiho-fizičko stanje. Stoga, prije nego što se upustiš u bojanje zidova, provjeri koja boja označava što i gdje ju je najbolje upotrijebiti:

Crvena

Crvena je aktivna i stimulirajuća boja koja označava strast, uzbuđenje i moć. Također, radi se i boji ljubavi koja je odlična za spavaću sobu, ali u nešto zemljanijim nijansama.

Narančasta

Narančasta je također stimulativna, ali ne u mjeri kao što je to crvena boja. Osim toga, budući da je manje agresivna, prikladna je za sobe poput kuhinje, blagovaonice i dnevne boravke.

Žuta

Žuta označava sreću, toplinu, a također se, kao i kod prethodne dvije, radi o boji koja predstavlja element vatre. U slučaju da spavaću sobu želiš obojiti u žuto, pripazi da se radi o svjetlijoj nijansi.

Zelena

Zelena je vrlo umirujuća, uravnotežena i opuštajuća boja koja predstavlja rast, vitalnost i prirodu. Ovakvu se boju preporučuje staviti u kupaonicu upravo zbog toga što predstavlja mir, čistoću i svježinu.

Plava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plava je također opuštajuća boja koja označava sigurnost i povjerenje. Kao što je slučaj i sa zelenom, plavu bi najbolje bilo staviti na zidove kupaonice.

Ljubičasta

Ljubičasta označava plemstvo i dostojanstvo, smirujućeg je efekta, a često se povezuje sa spiritualnošću. Odlično je rješenje za spavaću sobu u slučaju da želiš stvoriti romantičnu atmosferu, no pripazi da je u nijansama lavande ili ljubičice.

Crna

Crna je boja moći, elegancije i sofisticiranosti. Zbog svoje snage, takvu se boju preporučuje koristiti samo u tragovima, a nikako na cijelim zidovima.

Bijela

Bijela predstavlja čistoću, nevinost, nadu i spiritualnost. Koristiti se može u apsolutno svim prostorijama, no, sudeći prema stručnjacima, bijela se boja najviše uklapa u kupaonice.

Smeđa

Smeđa je stabilna, zemljana i prirodna boja. Najljepše ju je vidjeti u prostorijama poput dnevnog boravka ili spavaće sobe, a pogriješiti nećeš ni s jednom nijansom.

Roza

Ova boja simbolizira ljubav i romantiku, a na nas ima umirujući efekt. Preporučuje se za spavaću sobu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara