Na plažu bez straha: Pripremi svoju kožu za sunčanje

Na plažu bez straha: Pripremi svoju kožu za sunčanje

Foto: H&M

POSTOTAK oboljelih od raka kože svake je godine sve veći pa je važno pripremiti kožu i prije samog sunčanja kako bi nesmetano mogla uživati u ljetnim danima i opuštenim trenucima na plaži ili bazenu. Zaštitni faktor, sunčane naočale i zabranu sunčanja između 12 i 16 sati obavezno moraš poštivati, a donosimo ti i popis stvari koje će ti pomoći da pripremiš svoju kožu za sunce i prije odlaska na plažu.

1. Rajčice

Rajčice pružaju izvrsnu zaštitu od UV zraka, što pomaže u sprječavanju nastanka opeklina, upozoravaju znanstvenici. Rajčice svakako uvrsti u svoj jelovnik tokom ljeta, a poželjno je pojesti ih već za doručak, uz sendvič ili jaja i kravlji sir, kako bi od jutra zaštitila svoju kožu od štetnih sunčevih zraka.

2. Zaboravi mit o solariju kao pripremi za sunce

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi smatraju da im ten kojeg su postigli u solariju osigurava zaštitu od opeklina, no stručnjaci kažu da je to potpuna laž. Znanstvenici tvrde da nema nikakvih dokaza da će "lažni ten" priječiti da koža na suncu pocrveni i izgori pa stoga obavezno ponesi kremu sa visokim zaštitnim faktorom na plažu.

3. Kupi novi kremu svakih 18 mjeseci


Kao i svi ostali kozmetički proizvodi, i kreme za sunčanje imaju svoj vijek trajanja pa nemoj zaboraviti kupiti novu kremu svakih 18 mjeseci. Osim što stara krema gubi svoja zaštitna svojstva, može uzrokovati i neugodne alergijske reakcije na tvojoj koži.

4. Puno tekućine
Na plaži je lako dehidrirati pa svakako uzmi u obzir da preporučenih 8 čaša vode neće biti dovoljno, pogotovo ako na plaži želiš provesti veći dio dana. Dehidriranost dovodi do suhe kože koja je sklonija oštećenjima, ali i do osjećaja mučnine i vrtoglavice pa obavezno ponesi bocu rashlađenog čaja ili vode na plažu, i ne zaboravi ispiti barem nekoliko gutljaja svakih dvadesetak minuta, preporučuje časopis Glamour.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara