Njegova strana priče: To od ljubavi ne može biti dalje

Njegova strana priče: To od ljubavi ne može biti dalje

Foto: Siniša Uštulica, Ilustracija Index 

NIKADA nisam prevario svoju curu. Nikada i ne bih. Nikada je nisam volio toliko da bih je prevario. Radije bih prekinuo, nego se u takvo što upustio. Nikada mi nije ni palo napamet, jer da i je, znao bih da to nije ljubav. Da je to samo gubljenje vremena. A za takvo što vremena nemam. Vrijeme je novac. A ja nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. A jeftino smatram sve ono što nije pravo. Sve ono što nas čini zavedenim, a ostavlja ispraznim.
 
Sada, kao i obično najviše volim kada mi se uleti s onom: ti želiš sebe prikazati savršenim, ti se želiš svima svidjeti. Ne dušo, ja sebe ne prikazujem nikako, jer mi to nije potrebno. Jer sam potrebu za time da se svima, odnosno ikome svidim, ostavio negdje u srednjoj školi. Ne, jer ovo moje razmišljanje nije savršeno, već normalno. Ako ti se to pak čini savršenim, bojim se da ti ja tu ne mogu pomoći, jer činjenica da te netko vara, a ti ju vodiš pod normalno, zvuči sve samo to ne. Zvuči jadno, zvuči nesigurno, zvuči kao drama, zvuči kao suze, kao osoba koja ne voli sebe. Nadam se da to nisi ti. Zaista.
 
Voljeti sebe prije nego što možeš voljeti ikoga drugoga, nije nikakva znanstvena fantastika. Nikakva mudrost, već surova realnost. Onaj teži put koji je svakako i ispravan. Voljeti sebe puno je teže nego voljeti nekoga drugoga. Nije li?! Reci mi jesi li se ikada pogledala i shvatila da ti se sviđa ono što vidiš? Ne, ne govorim o novoj frizuri. Znam da znaš o čemu govorim. Reci mi jesi li zadovoljna prikazanim? Bi li mogla zavoljeti sebe kao netko drugi? Tim bitnije, cijeniš li se dovoljno da bi jednoga dana dozvolila nekom drugom da te cijeni manje nego što zaslužuješ?! Ne moraš odgovoriti meni. Ne moraš se pravdati nikome. Radi se o tebi. Lažeš li, nitko drugi neće biti povrijeđen. Osim tebe, naravno. 
 
Ako si u stanju lagati se, reci mi što sprječava nekog drugog da čini isto?! Da ti govori da te voli, a svaku slobodnu večer provodi "na poslu". Da te obasipa poklonima, a kada ga zaista trebaš, "trenutno nije dostupan". Da te gleda ravno u oči dok priča sa tobom, a u tvojim očima traži nju. Dok ti u njegovim vidiš i dalje sebe. Ne znam što pokušavaš time postići. Lažeš li sebe ili njega. Ili oboje. Ti da voliš sebe. On da voli tebe. Kada zapravo istina je na posve drugom mjestu. Nekada ne i tako daleko. Nekada, samo iza ugla. Bliže njoj, nego tebi. Ali, krivica nije u njemu. Nikada i nije u osobi koja vara. Kriva si ti. Samo i jedino – ti. Uostalom, o tebi je riječ. Nitko drugi i ne može biti kriv.
 
U nekoliko navrata, ne mogu reći često, ali sasvim dovoljno puta čuo sam pravdanja ženskog roda. Ženski rod kako pravda muškarce. Muškarce koje smatraju njihovima. Ne, muškarci nisu pravdali sebe. To nisam čuo. Barem ne toliko često. "Znaš kakvi ste vi, vama se digne i ne možete razmišljati", "Tako to ide kod vas: skloni ste varanju, svatko kad tad izleti. To je normalno. To su muškarci." Ima još sličnih primjera, no sve se više manje svodi na isto: žene koje traže opravdanje za muškarce, koji sami ne razmišljaju toliko o tome. Zapravo, traže način, savjet, istinu koju puno puta ne žele čuti, pa samim time opravdanje poput "takvi su muškarci" zvuči puno bolje. Puno blaže. Zvuči kao laž. Još jedna u nizu. I ovaj put, također, ona ne dolazi od njega. Sama si si kriva. Opet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Moram li ti zaista reći očigledno ili ćeš ovoga puta biti iskrena sama prema sebi?! Moram li ti zaista reći kako muškarci nisu životinje i da mogu kontrolirati svoj nagon. Moram li ti zaista pričati o tome kako su i muškarci ljudi i kako suprotno mišljenjima mnogih imaju svoje osjećaje, jednako kao što ih imaš i ti. I kako mogu voljeti jednako kako vole i žene. I kako, ako te tvoj muškarac vara, on te zapravo ne voli. Ne, na način na koji bi trebao. Ne, na način na koji tebi treba. To nije ljubav. To od ljubavi ne može biti dalje. To ljubav nikada neće ni biti. Ali, svjestan sam da ti to znaš, jer svatko tko je varan ili prevaren, to zna. Osjetiš, primijetiš, nije potrebno vidjeti pa čak niti reći. Takve se stvari osjete. Ali, problem nije čak ni u tome. Problem je ono što slijedi. Opravdanje. Ne, njegovo. Nego, tvoje. Opet. Samoj sebi.
 
Nema tu istine. Nema tu lijeka. Činjenica jest da kada te netko prevari, jednostavno te ne cijeni. Ne cijeni te dovoljno da bi te volio, jer ljubavi bez poštovanja nema. Ne postoji. Činjenica jest da kada te netko prevari, da će to učiniti opet. Ako dozvoliš. Ne njemu. Nego sebi. Toliko njih živi u zabludi misleći da će se jednom kada su uhvaćeni, promijeniti. Toliko njih želi živjeti u zabludi da je to ljubav i da se svakome dogodi. Reći ću ti samo jedno: da je to ljubav, nikada, ali nikada, takvo se nešto ne bi dogodilo. Muškarac kad voli, ne vara. Muškarci, kao i žene kada varaju, to rade svjesno. Ne zato jer su bili pijani. Ne zato jer su bili slabi. Ne zato jer nisu znali što rade. Već zato jer su znali to jako dobro. I to su htjeli. I to su željeli. I nisu razmišljali o posljedicama. Ne, tada. Tada te se nije ni sjetio. Dok si ti razmišljala o njemu, on je gledao u nju. Ali, nije vidio tebe.
 
Kažeš, postoji i druga strana. Ona s kojom muškarac vara svoju ženu. Kažeš kako je druga žena kriva. Kako nije on. Kažeš i kako se na kraju muškarci uvijek vraćaju svojim ženama. Kako druga žena uvijek ostaje sama. Kažeš još toliko toga u nadi da ćeš pronaći olakšanje i istina je da ćeš ga na kraju i pronaći. Tako to obično ide. Neće trebati dugo, dok ti netko ne kaže rečenicu s početka: tako to ide kod muškaraca. Neće trebati dugo dok ne shvatiš kako je i druga žena, također prevarena. Neće trebati drugo da shvatiš, kako zaista i je istina ono što kažu: na kraju se muškarci uvijek vraćaju svojim ženama. Zašto? Jer im one oproste. Vraća se tebi, jer ti ne znaš kako drugačije. Kaže da te voli, a ti mu poželiš vjerovati, zaboravljajući da to nije moguće, jer ti ne voliš ni sebe samu. Kažeš da nije istina. A i sama dobro znaš: da ti je imalo stalo do tebe, nikada ne bi dozvolila nekom drugom da te vara, a ponajmanje sebi, jer nije do njega, nije ni do nje, do tebe je. Jedino do tebe.
 
Pssst! Ostale kolumne našeg Deana Pelića pročitajte ovdje!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara