Noćna mora adolescentica: Potencijalne karijere u opasnosti zbog niskog samopouzdanja

Noćna mora adolescentica: Potencijalne karijere u opasnosti zbog niskog samopouzdanja

Foto: Wildfox

GENERACIJA adolescentica neće uspjeti ispuniti svoj profesionalni potencijal zato što pate od niskog samopouzdanja zbog svojeg izgleda, prenosi Dailymail.

Istraživanje donosi zaključak kako je jedna od četiri žene u dobi od 11 do 17 godina pod velikim pritiskom zbog nametnutog ideala ljepote. Studija pokazuje da nisko samopouzdanje može imati pogubno djelovanje na potencijalne karijere ispitanica.

Djevojke tako provode 42 minute dnevno uljepšavajući se, što je gotovo izjednačeno s vremenom koje provode pišući domaće zadaće. 23 minute odlazi na nanošenje šminke, a 19 minuta potroši se na biranje odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od polovice djevojaka izjavilo je kako bi bile sretnije da su više fizički privlačne. Opisivale su se kao prosječne ili obične, a deset posto njih smatralo se je neprivlačnima i ružnima. Pet je posto djevojaka izjavilo da mrzi svoj izgled, dok bi dvadeset posto njih mnogo toga htjele promijeniti.

Jedan od glavnih faktora zbog kojeg se osjećaju nesigurnima su negativni komentari drugih djevojaka. Niska razina samopouzdanja utječe na njihovu budućnost na način da samo jedna od tri djevojke vjeruje kako će uspjeti ostvariti uspješnu karijeru. Zbog toga će mnoge od njih odustati od karijere u politici, sportu ili sličnom.

Nedostatak vjere u vlastite sposobnosti potencira strahove koji djevojke sprječavaju da postignu zadane ciljeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara