Origami ukrasi za veselo blagdansko raspoloženje

Foto: Shutterstock

ORIGAMI ili vještina savijanja papira bez pomoći ljepila ili škara tradicionalna je razbibriga u Japanu. Ova drevna vještina danas postaje iznimno popularna i na zapadu. Doživjela je razvoj od jednostavnih modela do nevjerojatnih skulptura i prekrasnih umjetničkih djela koja predstavljaju strpljenje i kreativnost. No, to nije samo starinski običaj, užitak koji pruža izrada kompleksnih (ma, i sasvim jednostavnih!) oblika iz običnog lista papira je izvanredan!Ove godine, u blagdansko vrijeme, preporučujemo vam upravo ovu aktivnost. Idealna je za duge hladne večeri dok sjedimo uz televizor, a ukrasi koje ćeš izraditi jeftini su i zgodan način da ukrasiš stan i razveseliš prijateljice. Sačuvaj ušteđevinu za darove najbližima,  a ostale razveseli origamijem! Blještave male sitnice koje svake godine kupuješ ovaj put načini sama: mogućnosti koje ti pruža običan papir (zapravo, ne baš običan) su gotovo beskonačne.

Potrebno ti je samo razmisliti u kojoj temi ili boji  u kojoj želiš ukrasiti svoje origamije te napraviti zalihu odgovarajućih papirića i osigurati ravnu plohu za rad. Uz dašak kreativnosti i malo slobodnog vremena, preslatke ukrase bez problema ćeš izraditi sama.Ako se brineš gdje ćeš naći ideje, blagodati interneta i ovdje su na tvojoj strani. Količina uputa, raznih dijagrama i videa na temu origamija je zapanjujuća; a vode računa i o neiskusnim rukama.
Iako je origami vještina kojom se mogu baviti i mala djeca, uz malo bolji papir (hamer ili glatki papir, možda zlatne boje) i ljepše modele ukrasi će izgledati uistinu profesionalno.

Najpopularniji su modularni origamiji (kusudame i arabesque) koje se sastoje od manjih iznimno jednostavnih jedinica te sklapaju u predivne kugle i kuglice, kao stvorene su za blagdanske stolove, ukrase za vrata ili borove.

Modeli za izradu blagdanskih vijenaca su vrlo jednostavni, a trajni. Izradi mnoštvo veselih zvjezdica i pahulja, ili čak zanimljive mašne za darove.

Svoje origami ukrase uskladi sa svojom osobnošću. Učini ih  šarenim i vrckastim ili elegantnijim i jednostavnijim; u svakom slučaju originalan je ukras koji će biti zamijećen!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara