Savršen dom po "mačjim pravilima"

Savršen dom po "mačjim pravilima"

Foto: Shutterstock

LJUBITELJICA si mačaka, ali održavanje urednog doma ti je prezahtjevno? Na čišćenje dlaka, mirisa i mrlja moraš se naviknuti, no to ne znači da si ne možeš olakšati život. Uredi svoj dom misleći i na svoje i na potrebe svoga ljubimca.

Prva stvar na koju moraš misliti je tepih. Veliki tepisi upijaju puno mirisa, teško se uklanjaju mrlje i dlake, stoga su zahtjevni za održavanje. U prostorijama gdje mačka često obitava radije izaberi više manjih tepiha koji se mogu lako oprati u perilici.

Što se tiče materijala i pokućstva budi sigurna da će se osjetljivi materijali jako brzo uništiti. Izbjegavaj baršun, tvid i svilu, šteta na tim materijalima je teško popravljiva, dok su tkanine čvršćeg tkanja izdržljivije na ogrebotine. Idealan izbor su mikrofibra i čvrste pamučne tkanine, iako i koža ima svoje prednosti (nije toliko izdržljiva, ali ne skuplja dlaku). Također, uvijek je dobro držati se tamnijih boja i šarenih uzoraka ako se neke mrlje pokažu tvrdokornima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačke su pune energije, prirodni su penjači i obožavaju visoka mjesta. Na tebi je da im omogućiš adekvatan prostor za provlačenje i penjanje bez neželjenih posljedica. Staklo i dragocjenosti valjalo bi držati u zatvorenim vitrinama.

Bez dodatnih instalacija možeš im prepustiti dio polica za te aktivnosti. Samo je potrebno ukloniti sitnice, dobro složiti knjige i ugurati ih do zida (da se ne mogu zavući ili ih bacati), te osigurati pristup ako su police previsoko dodatkom još jednog komada namještaja (ormarićem, stolicom ili sl.).

Grebanje namještaja uz malo truda možeš ograničiti na jedno mjesto. Često kupovne grebalice nisu mačkama zanimljive zato što nisu dovoljno visoke. Jednostavno ćeš riješiti problem ako namotaš juteno uže oko nogu kuhinjskog stola. Uže je lako zamjenjivo i namještaj se neće uništiti, a tako ćeš im i omogućiti da se istegnu punom dužinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara