Usavrši umijeće brzog čitanja

Usavrši umijeće brzog čitanja

Foto: Weheartit

NA UMIJEĆE čitanja se oslanjamo svaki dan, a samo zato što smo neku vještinu usvojili ne znači da ju ne možemo poboljšati. Ako još nisi stigla pročitati sve knjige koje želiš ili te čeka mnoštvo dosadnog štiva upotrijebi ove savjete za uspješnije i brže čitanje:

Prestani izgovarati riječi u glavi. Većina ljudi ima naviku izgovarati tekst u mislima i kada ne čita na glas (tzv. subvokalizacija), a tako čita tempom govora. Odvikavanje od toga osjetno ubrzava čitanje. Kako bi izbjegla tu situaciju pokušaj za vrijeme čitanja žvakati žvakaću, pjevušiti ili čak jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbjegavaj lutanje očima po tekstu i vraćanje na već pročitane riječi. Oči se nesvjesno zadržavaju na pojedinim riječima, iako si ih već pročitala. To je još jedna situacija koja se često događa, a znatno usporava čitanje. Jedino je rješenje biti svjesna toga i održati pozornost.

Iznenađujući uspjeh pri ubrzanju čitanja postiže jednostavna tehnika praćenja teksta prstom. Jednostavno položiš prst na stranicu testa te kliziš retkom dok čitaš. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara