Uz Marija do zavidnih vještina u kuhinji: Pripremi raskošni meni za Valentinovo u tri slijeda!

Uz Marija do zavidnih vještina u kuhinji: Pripremi raskošni meni za Valentinovo u tri slijeda!

Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index, Shutterstock, Privatne fotografije

POZDRAV svima! Kuhanje je strast, i samim tim i savršen način da se nekom dragom pokažu osjećaji pretočeni u okuse, boje i oblike. Kako je sutra Valentinovo evo i prijedloga za sutrašnji meni koji će svakog oboriti s nogu.

Kako ja osobno nikada nisam bio od onih koji slijepo prate recepte tako se nadam da će i vama ovo prvenstveno biti inspiracija da i sami doma pokušate stvoriti jelo koje će najbolje pokazati što vam leži na srcu igrajući se s nekim svojim najdražim začinima i okusima.

Predjelo: Pačja prsa

Za predjelo krećemo s pačjim prsima. Jedna prsa biti će dovoljna a ono što definitivno trebate znati o njima je kako ih spremiti da dobijemo hrskavu koricu izvana a da iznutra ostanu taman ružičasta i prekrasno sočna. Očišćena prsa stavljamo na hladnu tavicu na kožu, time polako započinjemo otapati masnoću u kojoj ih odmah i pečemo. Okrenemo ih i kratko i na drugu stranu i nakon par minuta stavimo u zagrijanu pećnicu(180c) na 4 minute. Nakon vađenja kratko odmorimo meso da sačuvamo sokove i nakon toga izrežemo. Kao prilog uz raznu sezonsku salatu uz patku idu odlično i razni voćni umaci i preljevi. Ovdje imamo jedan umak od šumskog voća i jabuka.



Glavno jelo: Ramstek na kremi od povrća

Za glavno jelo komadi ramsteka na kremi od povrća. Komade ramsteka kratko prepržimo sa svih strana i nakon toga stavljamo u pećnicu na desetak minuta ovisno o veličini mesa. Kao podlogu napravimo kremu od mrkve, a možete se isto tako poigrati sa batatom ili celerom. Uz meso također serviramo i đem od luka. Luk, jedna tako svakodnevna i pomalo neprimjetna namirnica ovdje dolazi u prvi plan svojom teksturom i okusom. Na karameliziranom šećeru stavljamo luk i miješamo dok sva voda iz luka ne ispari. Tada dodajemo crno vino i ukuhamo dok luk ne postane strukture Đema. Mladi bob samo kratko blanširati i rahlo posuti po tanjuru.



Desert: Lava kolač

Kao desert čokoladni lava kolač. Jednostavni i neponovljivi okus čokolade koji se topi u vašim ustima.

Savršen kraj jedne prekrasne večere.

Meni za dvoje:

    Pačja prsa
    Šumsko voće 200g
    Šećer 50g

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    Listići badema 20g
    Salata 400g
    Sol
    Maslinovo ulje

    Ramstek 400g
    Mlada mrkva 300g
    Luk 400g
    Šećer 100g
    Crno vino 2dcl
    Bob 100g
    Sol
    Ulje maslinovo

    Čokolada tamna 75% 200g
    Maslac   180g
    Šećer      180g
    Brašno  200g
    Jaja 4
    Žumanjka 4
    Rum, amareto ili malo konjaka

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara