Amaterski putopis iz Italije, prvi dio: Kako proći nekoliko gradova u svega 2 dana?

Amaterski putopis iz Italije, prvi dio: Kako proći nekoliko gradova u svega 2 dana?

Foto: Privatne fotografije

U MORU romantičnih putovanja u dvoje, mi smo se odlučili za susjednu Italiju.

Pet dana, maksimalno 6 sati sna dnevno, puno vožnje, ali svaki trenutak vrijedan spomena i pamćenja, koji će nekoga od vas možda potaknuti na isto. Iako preporučujem ovu destinaciju za proljeće, a pogotovo ljeto 2016., bitno je da znate da s Italijom baš nikada nećete pogriješiti.
 
Putovanje je započelo s Bolognom, koja je najiskrenije bila usput. Dolazak u 6 ujutro, uz činjenicu da život u centru počinje oko 10 ujutro kada se otvaraju trgovine, nije previše pomogao da se ovaj grad doživi kako treba. No, da nismo prošetali njegovim, od centra nešto udaljenijim ulicama tako rano ujutro, u potpunom miru i tišini, možda Bologna niti ne bi bila spomenuta. 
 
 
No, u susjednoj Modeni, prema stranici Via Michellin, udaljenoj 49 kilometara, sasvim druga priča. Sunce prži, na ulicama ima ljudi, a trgovine otvorene. Modenu najlakše možemo opisati kao mali, romantični gradić, iako je poznatija po automobilskoj industriji. Da pojasnim, Modena je glavni grad istoimene talijanske pokrajine, u regiji Emilia Romagna. Jedino što morate pripaziti ovdje, ali i ostalim dijelovima Italije, jest parking. Tako će vam se bez problema učiniti da ste u srcu ovog gradića našli parking te da nećete morati previše hodati do centra i najpoznatijih znamenitosti, a onda sasvim slučajno saznate da ste stali na bijelom bojom označeno mjesto, koje je samo za domaće ljude. Vi morate tražiti plavo označeno mjesto, koje ćete platiti oko 2 eura po satu, iznos koji nas je pratio u gotovo svim posjećenim gradovima.
 
 
 
 
U istoj regiji nalazi se i Maranello, gradić s otprilike 17 tisuća stanovnika, u svijetu poznatiji kao dom slavnog Ferrarija. Maranello će puno više oduševiti pripadnike jačeg spola, što je jasno samo po sebi. Kao prvo, tamo se nalazi Ferrari muzej, s trofejima, formulama i automobilima, a ulaz je 15 eura. U njemu se možete i slikati u jednom od modela, a ako se želite sami provozati, i to možete, za prilično paprenu cifru, naravno. I to je sve što možete očekivati od Maranella, koliko god to grubo zvučalo.
 
 
 
 
No, ono što malo tko zna, jest da se svega 15-ak minuta vožnje od spomenutog muzeja, nalazi privatno imanje "Panini" s mini muzejem automobila, motocikala, bicikala i traktora, koje svoju impresivnu zbirku svim zainteresiranima nudi na uvid sasvim besplatno. I dok će muškarci sa zanimanjem pogledati zbirku vozila, žene će maštati o jednom takvom imanju, do koje vas vodi aleja okupana suncem, uz povjetarac i borove sa strane, baš kao iz holivudskih filmova.
 
 
 
 
 
Topli i sunčani ljetni dan odveo nas je do čarobne Firenze, glavnog grada pokrajine Toskana. Apartman se bez problema može pronaći na stranici Airbnb, za 25 eura po osobi. Naš domaćin bio je onakav kakvog poželiš na jednom ovakvom putovanju. Tako nas je dočekao s kartom gradom i svim korisnim informacijama o njemu te biciklima u dvorištu, koji su i inače vrlo popularno prijevozno sredstvo u ovome gradu. 10 minuta vožnje do centra i velebna katedrala je bila ispred nas. Bicikle slobodno možete privezati gotovo bilo gdje, no ograda katedrale činila se kao najbolji izbor, jer neće netko valjda krasti pred Božjom kućom :). Inače, želite li pogledati unutrašnjost katedrale, morate znati da se ona zatvara nakon 17 sati. Ako zanemarimo skupoću, ovaj grad odiše romantikom, a pogled s Michelangelovog trga jedan je od onih koji bi mogli gledati satima, posebno u doba kada zalazi sunce. S lijeve strane zelenilo, ispred vas rijeka Arno s mostovima, a s desne pogled na čitav grad. Još jedna mana ovoga grada svakako su i nevjerojatno uporni komarci,a bez sredstva za zaštitu ni ne pomišljajte na odlazak na počinak. 
 
 
 
 
Sladoled u Firenzi posebno se hvali turistima na internetu, jer je izbor okusa iznimno bogat. Možda smo mi pogodili baš najskuplju slastičarnicu u gradu, svega 20-ak metara od najljepšeg mosta Ponte Vecchija, no gospodična nam je s velikim osmijehom na licu objasnila kako je samo kornet 8 eura. Po slobodnoj računici to znači da bi slatki kornet kupili na rate, a kuglicu sladoleda na kredit pa vi jedite sladoled u Firenzi :).
 
 
 
 
Planirate li vidjeti više stvari u toliko malo dana, zaboravite na dugo spavanje. Već u 7 ujutro, put nas je odveo u svjetski poznatu Pisu, na kosi toranj, za koji ćete izdvojiti 18 eura, kako biste se popeli na njega. Ono što malo ljudi spominje jest ostatak ovog gradića, koji je jednako prekrasan. Iza tornja tako se nalaze dvije bazilike, a ulica ravno od tornja prepuna je bajkovitih restorančića i kafića, s terasama koje vreve ljudima. No, i drugi kraj grada je jednako zanimljiv i vrlo sličan Modeni: uske ulice, zanimljivo ukrašene zgrade, glavna šoping ulica, brojni spomenici i mostovi. Ako vas put već odvede u Pisu, ne propustite taj dio, jer tko zna kada ćete opet u tom smjeru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara