Istraživanje pokazalo koliko je vremena potrebno za stjecanje prijatelja

Istraživanje pokazalo koliko je vremena potrebno za stjecanje prijatelja
Foto: Instagram

JESTE li se ikada pitali nakon koliko vremena nekoga počnete smatrati prijateljem? 

Nakon ulaska u svijet odraslih, nije najlakši posao pronaći istinske i iskrene prijatelje. Poznanike stječemo na dnevnoj bazi, no za prijateljstvo je ipak potrebno određeno vrijeme i trud. 

Journal of Social and Personal Relationships objavio je studiju koja je donijela rezultate o tome koliko je vremena potrebno da neku osobu počnemo smatrati prijateljem. 

Provedena su dva istraživanja, jedno na 355 ljudi koji su se doselili u novi grad, te drugo na 100 brucoša na jednom fakultetu. Ispitanici prve grupe trebali su se sjetiti osobe koju su upoznali po doseljenju te opisati kako se njihov odnos razvijao. Morali su otkriti koliko vremena provode s tom osobom te bi li je svrstali u kategoriju poznanika, poznanika/prijatelja, prijatelja ili dobrog prijatelja. 

Druga grupa bila je zamoljena da učini isto, s izmjenom da opišu odnos s nekim koga su upoznali na fakultetu. Ista pitanja ispitanici obje grupe bili su upitani nakon dva tjedna, nakon četiri tjedna i nakon sedam tjedana. 

Rezultati su pokazali da je potrebno 40 do 60 sati druženja kako bi oformili tzv. poznanstvo/prijateljstvo, 80-100 sati kako bi nekoga smatrali prijateljem te otprilike 200 sati kako bi nekoga smatrali dobrim prijateljem. 

Jeffrey Hall, voditelj istraživanja, dodao je kako se tu gledalo i kako su ispitanici provodili vrijeme s tim osobama, jesu li se trudili i koliko su dijelili osobna iskustva. Istaknuo je da su sve navedene činjenice bitne kako bi se oformilo pravo prijateljstvo. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara