Kako se "ufurati" u Noć Vještica

Kako se "ufurati" u Noć Vještica

Foto: jordancardinale

DANAS je Halloween ili Noć vještica, koja se svake godine slavi u noći s 31. listopada na 1. studenog. Riječ Halloween dolazi od "All Hallows Eve",  a znači večer prije dana Svih svetih.

Povijest

Noć vještica vuče korijene iz drevnog keltskog festivala mrtvih, koji se prema njihovom kalendaru održavao 1. studenog i označavao početak zime i nove godine te samim tim početak i kraj životnog ciklusa. Iako su Kelti vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na novi svijet, Noć vještica ipak je najviše popularizirao redatelj John Carpenter koji je snimio čuveni horor na tu temu.

Bundeve

Izdubljene bundeve simbol su Halloweena zbog legende o vragu i kovaču u kojoj kovač nadmudruje vraga te ga vrag pošalje da zauvijek luta u mraku, držeći u ruci izdubljenu bundevu i žar ugljena unutra kako bi mi osvijetlili put. Njegova duša luta izgubljena i ne može pronaći put. Duhovi, zombiji, vještice, čudovišta glavna su obilježja Halloweena koji ne može proći ni bez jezivih priča i ukrasa za kuću u obliku paukova, kostura i ostalih horor stvari. Za razliku od Amerike, kod nas se ovaj praznik još ne slavi s tolikim entuzijazmom, ali ćeš pronaći pokoji party, horor na TV-u ili bundevama ukrašene kuće i izloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ufuraj se u Noć Vještica

Stvori sablasnu atmosferu kod kuće tako da je okitiš u stilu uklete kuće strave, pustiš muziku iz starih horor filmova, prigušiš svjetla, upotrijebiš svijeće i ako baš želiš pretjerati napravi od vate paučinu i stavi je po ormarima, zidovima, prozorima.

Izdubi bundevu, na komadu papira najprije napravi šablonu koja može biti od strašne ili vesele face pa sve do oblika šišmiša. Nakon što je izdubiš zapali svijeću unutra i dobit ćeš pravi Halloween ukras.

Budi kreativna u izradi ukrasa, nadgrobne spomenike možeš napraviti od stiropora, nežive goste od vreća za smeće, duhove od bijelih plahti, poigraj se maštom i inspiriraj u horor filmovima.

Pozovi frendove i pogledaj te dobar horor film, ispričajte koju strašnu priču o duhovima, možda jesu za malu djecu ali mogu stvoriti super atmosferu.

Odaberi najbolji party u gradu, obuci se poput vampira, zombija, vještice ili nekog drugog strašnog lika i uživaj u tulumarenju. Sutra se ionako ne radi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara