Najava hit knjige: Nakon Malih žena stižu i Mali muškarci

Najava hit knjige: Nakon Malih žena stižu i Mali muškarci
Foto: YouTube screenshot, Promo

DODJELU Oscara smo svi gledali pa znamo da se spominjao hit film Male žene. Oni koji su ga pogledali, svakako su uživali jer je glumačka postava zvjezdana, a režija i scenarij izvrsni. Taj je film najnovija ekranizacija (ali nikako ne i jedina) poznatog klasika koji je nedavno objavljen u novom ruhu i prijevodu. Knjiga se ludo dobro prodaje u knjižarama, što je za jedan klasik vrlo neobično, a za čitatelje vrlo pohvalno.

Mali muškarci Louise May Alcott nastavak su Malih žena u originalu objavljen daleke 1871. Da, dogodilo se to prije punih sto pedeset godina, a mi vam predstavljamo naslovnicu hrvatskog izdanja koje će se u knjižarama pojaviti krajem mjeseca.

Iz prvog romana čitatelji poznaju Jo, muškobanjastu djevojčicu osebujna karaktera, pomalo prgavu, ali iskrenu i dobrodušnu, koja raste i razvija se u čestitu i odgovornu mladu ženu pod budnim okom svoje majke i u društvu triju sestara: Meg, Amy i Beth. 

Sada odrasla Jo udana je za profesora Bhaersa, a imanje koje je naslijedila od svoje pokojne strine March pretvorila je u školu za dječake – Plumfield.

Roman prati šest mjeseci života učenika Plumfielda; njihove nestašluke, male i velike borbe i moralne dvojbe u kojima im razborito i predano pomažu gospođa Jo i njezin suprug.

U vedrom i prpošnom ozračju autorica je pažljivo oblikovala srčane male ljude, koji jednako uspješno kao i odrasli svladavaju svoje mane i bore se sa svakodnevnim slabostima.

Čitatelje će zabaviti brojne nevolje i avanture u koje upadaju dječaci, razgalit će ih trenuci u kojima shvaćaju svoje propuste i nježno, iako ponekad pomalo bolno, iz trenutka u trenutak odrastaju. 

Jesmo li doista morali čekati stoljeće i pol kako bi zvijezda iz 19. stoljeća opet bljesnula, prosudit će vrijeme – ponovno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara