Playlista za Dan žena: 15 hit pjesama koje slave i osnažuju žene

Playlista za Dan žena: 15 hit pjesama koje slave i osnažuju žene
Foto: YouTube screenshot

DANAS se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan žena koji je, kao i svaki praznik, najbolje proslaviti uz tematsku glazbu.

Srećom, odličnih pjesama o ženama ima pregršt pa nije teško sastaviti dobru playlistu koja će zadovoljiti svačiji ukus. No kako bismo vam skratili muke, učinili smo to za vas. 

Pomiješali smo bezvremenske i moderne hitove, a odabrali smo samo pjesme ženskih izvođačica. Pojačajte zvuk do kraja i započnite dan poznatim stihovima koji slave i osnažuju žene:

"Respect" Aretha Franklin (1967.)

Aretha već više od 50 godina uporno speluje ono što svaka žena želi, a to je R-E-S-P-E-C-T, odnosno P-O-Š-T-O-V-A-N-J-E.

"Run the World (Girls)" Beyoncé (2011.)

Ova moćna ženska himna bila je očiti izbor za našu "girl power" playlistu, iako Beyonce ima dovoljno osnažujućih pjesama za cijelu listu.

"Girl on Fire" Alicia Keys (2012.)

Ako vam ja potrebno trenutno podizanje samopouzdanja, Alicia Keys je tu za vas s pjesmom koja će vas uvjeriti da možete napraviti sve što poželite.

"I'm Every Woman" Chaka Khan (1978.)

Pjesma koju je otpjevala i Whitney Huston slavi svaku ženu i podsjeća vas da cijenite sebe, ali i jedne druge.

"Born This Way" Lady Gaga (2011.)

Danas slavimo sve žene i ne pada nam na pamet nijedna druga pjesma koja bolje veliča različitosti od inspirativnog hita Lady Gage.

“F**kin’ Perfect” P!nk (2010.)

Svaki put kada ste kritične prema sebi, svom ponašanju ili izgledu, upalite ovu pjesmu i sjetite se da ste j***no savršene!

"Independent Women" Destiny's Child (2000.)

Kao što smo već rekli, Beyonce od samog početka karijere svojom glazbom osnažuje i slavi žene, a ovaj hit grupe Destiny's Child je ultimativna himna ženske neovisnosti.

"Nothing In Between (Bitch)" Meredith Brooks (1997.)

Pjesma čiji originalni naslov vjerojatno ne znate, ali ste je sigurno nekada pjevušile, slavi žene kroz njihove razne uloge u životu - od ljubavnice, preko majke do "kuje" i svega između.

"I Will Survive" Gloria Gaynor (1978.)

Bezvremenski disko hit Glorije Gaynor je i ultimativna motivacijska pjesma za žene koje prolaze kroz težak period i momentalno popravlja raspoloženje.

"Sisters Are Doing it for Themselves" Eurythmics feat. Aretha Franklin (1985.)

Bezvremenska i moćna himna koja potiče žene da se oslobode iz okova nametnutih uloga domaćice, supruge i majke i budu što god požele te da se pri tome drže zajedno.

WANNABEE” Spice girls (1996.)

Ova lista bila bi nepotpuna bez jednog od najpopularnijih ženskih bendova iz devedesetih iz čije smo diskografije mogli birati između puno pjesama koje osnažuju žene, ali smo se odlučili za ovu koja podsjeća da bi svakoj ženi u životu trebale biti najvažnije njene prijateljice. 

"She Works Hard for the Money" Donna Summer (1983.)

Još jedna pjesma koja slavi žensku neovisnost u zaraznom disko ritmu. Ovaj bezvremenski hit podsjeća nas i da cijenimo svakoga, bez obzira na posao koji radi te da se odnosimo prema njima s poštovanjem.

"God Is a Woman" Ariana Grande (2018.)

Prije nego zakolutate očima jer smo na listu uvrstili Arianu Grande, poslušajte ovu pjesmu i bit će vam jasno zašto je i ona ovdje, ako to već niste mogli zaključiti i iz samog naslova. Ariana tvrdi da je Bog žena, a tko smo mi da joj proturječimo. 

"Roar" Katy Perry (2013.)

Kada smo već uvrstile Arianu Grande, jedno smo mjesto sačuvali i za Katy Perry i njenu pjesmu koja potiče žene da se izbore za sebe i glasno kažu što žele i misle. 

"Girls Just Wanna Have Fun" Cyndi Lauper (1983.)

Bez ove pjesme lista bi bila nepotpuna. Ovaj bezvremenski hit svira na svakom ženskom druženju, a iako svojim tekstom baš i ne osnažuje žene, podsjeća nas da je ponekad svima potrebno malo zabave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara