Pravilo 80/20 koje je brojnim parovima spasilo vezu

Pravilo 80/20 koje je brojnim parovima spasilo vezu

Foto: Instagram

MOŽDA ste već čuli za njega te ga primijenili, možda tek sada prvi put čujete za isto.

Nedavno smo vam pisalI o pravilu 90/10, koje podrazumijeva činjenicu kako samo 10 posto situacija u svom životu ne možemo kontrolirati, dok je ostalih 90 rezultat naših emocija, zbog čega bismo trebali naučiti kontrolirati ih, kako bi bili sretniji i zadovoljniji.

Možda niste znali, no postoji još jedno pravilo s brojkama, a ono se zove 80/20 i vrijedi za ljubavne veze, ali i svakodnevni život, kao npr. za ono što jedemo, način kako vježbamo i trošimo novac i slično.

Njega je krajem 19.stoljeća postavio poznati ekonomist Vilfredo Pareto, koji je zaključio kako se 80 posto postignutog rezultata postiže u 20 posto od ukupnog vremena tijekom izvođenja određenog projekta.

Znamo da zvuči komplicirano, no dopustite nam da vam objasnimo o čemu se točno radi.

Uzmimo za primjer ljubavnu vezu. Ovo pravilo sugerira kako naš partner ne može ispuniti 100 posto naših želja i zahtjeva u svakom trenutku. Upravo zato, vi biste trebali iskoristiti 20 posto svog vremena, kako biste se sami usrećili i ispunili, na bilo koji način.

Nažalost, mnogi ljudi u vezi gube individualnost te zaboravljaju na vlastite potrebe, a u ovih 20 posto vremena trebali biste se posvetiti samo sebi i svojim potrebama. To za neke istraživače ne isključuje niti zadovoljavanje potreba s nekim drugim, kada je seks u pitanju, no ističu kako je važno da partneri imaju puno povjerenja jedno u drugo te se moraju dogovarati da se takvi izleti događaju samo u tih 20 posto vremena.

No, nama je ipak na pameti bilo druženje s prijateljima, šoping, odlazak u teretanu, pronalaženje nekog novog hobija i slično.

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara